Napi Online

Energiadiétára fogná a PC-ket a Microsoft

Eddig főleg a vállalatokra koncentrált zöld megoldásaival a technológiai ipar, most a személyi számítógépek százmilliói is sorra kerülnek.

Közös kampányt indított a személyi számítógépek energiatakarékossági lehetőségeiről a Microsoft, egy non-profit klímavédelmi szerveződés és a számítógépes hálózatok energiagazdálkodási megoldásait szállító Verdiem, a témával kapcsolatban pedig ingyenes szoftvert terjesztenek a felhasználók felé - számol be a New York Times.

A háztartásokban alig alkalmazzák az egyszerű, de igencsak hatékony energiadiétát, aminek eredményeképpen a pc-k által elfogyasztott villamos energia fele pazarlás. A megtakarítási lehetőségek dollárban és szennyezésben egyaránt jelentősek, hiszen egymilliárd pc-vel számolhatunk világszerte. A Gartner kutatócég becslése szerint az információtechnológiával és telekommunikációval kapcsolatos teljes széndioxid-kibocsátás 40 százalékáért a számítógépek a felelősek, 23 százalék az adatközpontokhoz, a maradék pedig a nyomtatókhoz és egyéb berendezésekhez köthető.

Az amerikai szövetségi környezetvédelmi ügynökség már több mint egy évtizede működtet egy programot ("Energy Star"), ami energiahatékony termékeket és megoldásokat támogat. A program önkéntes áramkezelési standardokat fejleszt a számítógépeknek, és az olyan ellátók, mint az Intel, vagy a Microsoft folyamatosan tökéletesítgették is chipjeik és szoftvereik energiahatékonyságát. A számítógépeknek azonban a felét sem érték el ezek a standardok, nem mellesleg a valamivel magasabb gyártási költségek miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • korpati #3
    A számítógép tápegységét mellékállásban használhatjuk: akkumulátor töltőnek, laboratóriumi tápegységnek, stb. Várom a további javaslatokat!! :-)
  • korpati #2
    Ja! A 100 W-ot elérő processzor teljesítmény felvétel helyett talán a 10-is elég lenne. Azonos sebesség mellett. A videokártya processzora már többet kajál mint a fő proc?? Vicc??
  • korpati #1
    Ha normális programkódot írnának, nem kellene ,,erőmű'' ahhoz hogy egy egyszerű műveletet végrehajtson a gép. Több a szemét a programokban mint az értelmes utasítás! :-) Az egyszerűbb kódhoz akár kisebb fogyasztású gép is elég lenne. Nesze neked spórolás! A 3 GHz-es processzor helyett elég lenne a kisebb is.