Gyurkity Péter

Intel: jön a harmadik Classmate PC

A kifejezetten oktatási intézményeknek szánt család megkapja harmadik generációját, mégpedig valamikor az ősz folyamán. Ezalatt az Asus is bővíti kínálatát, az Eee PC 900 típust fűszerezik Atomokkal.

A PC World beszámolója szerint az Intel máris a harmadik Classmate generáción dolgozik, jóllehet a második sorozat is éppen csak elindult hódító útjára. Hódítást emlegetünk, hiszen bár a fejlesztést eredetileg oktatási célzattal, az iskolák és tanulók számára dolgozták ki, a processzorgyártó végül amellett döntött, hogy az amerikai és európai piacon is bemutatja a készülékeket, a minél nagyobb profit reményében.

A harmadik változat esetében nagyobb kényelmet, némileg kellemesebb teljesítményt és további tökéletesítéseket ígérnek, a pontos specifikációról azonban nem esett szó. Az első két generáció, vagyis a már meglévő termékek iránt érdeklődők a Classmate PC hivatalos oldalán vehetik szemügyre a különbségeket, itt jól látható, hogy két módosítást eszközöltek, hiszen a második változat már Atom chipeket használ, illetve nagyobb kijelzőre támaszkodik, amely természetesen nagyobb felbontást is jelent. A harmadik generáció tagjai a harmadik negyedév vége előtt, vagyis még szeptemberben érkeznek meg.


Eközben az Asus sem lazsál, és bár már korábban jeleztük, hogy alaposan kibővítik a kínálatot, most még egy további változat bukkant fel egyes online boltokban. Ez nem más, mint az Eee PC 900A, amely az eredeti típus külsejében bújik meg, ám a megszokott Celeron processzor helyett már itt is Atom chipet találunk a burkolat alatt. A 300 eurót kóstáló verzió 8 GB-os háttértárolóval, 8,9 hüvelykes kijelzővel, 1 GB DDR2 memóriával, 0,3 megapixeles kamerával, SD bővítőhellyel, valamint Ethernet és Wi-Fi támogatással érkezik.

Operációs rendszerként a Linux teljesít szolgálatot a készüléken, a nyár vége előtt pedig még egy újabb változat érkezik majd, 16 GB-os SSD-vel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kovász #2
    Hát, nálunk alulról/felülről súrolják a 100e HUF-ot ezek a kisgépek..
  • JoinR #1
    németeknél 300 euro, mennyi lenne mire ideérne? :( igaz nem olyan rossz gép, szívesen elfogadnám, vagy vennék egyet, ha 60k-ből meg lehetne úszni :)