Berta Sándor

Jönnek az új német e-személyik

Wolfgang Schäuble német belügyminiszter hivatalosan is ismertette Berlinben az új német elektronikus személyi igazolvány program részleteit. A bankkártya méretű irat két ujjlenyomatot tud majd tárolni.

Az új iratok bankkártya méretűek lesznek és kötelezően tartalmazzák majd a tulajdonosuk digitális fényképét. Ezenkívül - ahogy az már korábban felmerült - külön kérésre a chipen tárolható lesz az illető személy legfeljebb két ujjlenyomata. Emellett újdonság a szintén szabadon választható és aktiválható internetes azonosító funkció, amelynek segítségével bárki igénybe veheti az online banki szolgáltatásokat, átutalásokat végezhet vagy lekérdezheti a folyószámlája állását.

A politikus elmondta, hogy elégedett, mert az ujjlenyomatok ügyében kompromisszumos megoldás született. A német kormány ugyanis azt szeretné, ha az emberek maguktól döntenének az ujjlenyomataik tárolása mellett. Ennek ellenére a kormány a jövőben is azt fogja ajánlani állampolgárainak, hogy a chipeken helyezzék el az ujjlenyomat-mintákat is.


"Meg kell győznünk az embereket, hogy ez az ő érdekük is. Sokakban érthetően kialakult egy fajta bizonytalanság az adattárolási őrület miatt. Azonban, ha egy racionális utat választunk, akkor már sikert érünk el. A német kormánynak világossá kell tennie az állampolgárai számára, hogy a biometrikus jellemzőiket csak és kizárólag az eddiginél biztonságosabb és könnyebb azonosításukra használják majd, így egyszerűbb és gyorsabb lehet a repülőtereken való azonosítás " - hangsúlyozta a német belügyminiszter.

Az internetes funkció különösen a fiatalok számára lesz vonzó. Bárki elkészítheti majd adóbevallását online módon, segíthet kérhet az e-kormányzati portálokon, intézheti a hivatali ügyeit. Csak ezzel a funkcióval akár 140 millió eurót is megtakaríthat a német állam. Az új e-személyik ára várhatóan 10 és 50 euró között lesz. A régi személyi igazolványok ára 8 euró volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RecoPhile #1
    azért az szép, 140m€ csak vajon mennyire biztonságos, bár ez hozzájárúl majd a "gyanus személyek" megfigyelésében