Gyurkity Péter

A TiVo is igényt tart a YouTube-videókra

Akár áttörésként is értékelhetjük a YouTube és a TiVo között most létrejött megállapodást, hiszen ezúttal nem az internetes kínálat bővül ki, hanem ez utóbbi lesz elérhető a televízión keresztül.

A TiVo hivatalos közleményben tudatta, hogy sikerült megállapodásra jutniuk a YouTube gazdájával, azaz a Google-lel, mégpedig az online tartalmak terjesztéséről, közvetítéséről. A szerződés értelmében a TiVo-val kiegészülő televíziókon minden további nélkül megtekinthetők lesznek a portálra feltöltött felvételek, így azok immár az internet és a hagyományos televíziózás között elhelyezkedő platformon is helyet kapnak.

A nézők így a jövőben maguk keresgélhetnek a feltöltött videók között, megtekinthetik azokat, és a kedvenceket is megjelölhetik, az újbóli keresések megkönnyítése céljából. Az egyetlen megkötés, hogy az ily módon megtekintett felvételeket nem rögzíthetik, vagyis kizárólag a stream funkciót engedélyezik számukra. Ezzel a mostani megállapodás különbözik a TiVo és a mintegy 60 meglévő partnere között létrejött korábbi szerződésekhez képest, ott ugyanis minden esetben lehetséges a tartalmak elmentése, a későbbi megtekintés céljából. Ezzel nyilván a szerzői jogi problémákat igyekeznek megelőzni, tekintettel a videómegosztó portál kényes helyzetére (lásd Viacom).

A TiVo számára jelenleg talán az Amazon Unbox a legfontosabb internetes partner, amely elsősorban videókölcsönzéssel foglalkozik. A szolgáltatáson keresztül kibérelhetjük és elmenthetjük az egyes filmeket. A cég illetékese elmondta, hogy a felhasználók eddig összesen 27 millió esetben töltöttek le valamilyen tartalmat az internetes partnerek oldalairól, a filmek mellett pedig a hírek és a rövid szórakoztató jellegű műsorok a legnépszerűbbek.

Tara Maitra, a tartalomszolgáltatásért felelős igazgató hozzátette, hogy az online felvételek gyors térhódítására számítanak és ezek idővel akár a hagyományos televíziós műsorokat is kiszoríthatják - erre azonban még korai lenne tippelgetni. Jelzésértékű, hogy a YouTube havonta immár 68-70 millió látogatót vonz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    Vagy veszel egy wiit, vagy egy ps3mat (az x360nak nincs böngészője), és annak az internetböngészőjével lehet nézegetni youtube videókat tvn.
  • Cat 02 #4
    Ez a beta test alatt volt, mostmár át lehet váltani.
  • Blekk Síp #3
    Vagy csak videónál szimplán átváltassz háááj kválötííí-ra...
  • Pretorian #2
    Ha ezt beszúrod az url végére, sokkal jobb lesz a minőség: &fmt=18
    Nem minden videónál működik, 10-ből átlag 8-nál.
  • opeca #1
    Azért a youtube minősége még nagyon messze van attól, hogy TV-n nézzem. Ha a 19-es monitoromon felnagyítok egy viedót az már olyan pixeles, hogy gyakorlatilag csak a körvonalakat látom.