Gyurkity Péter

Az AMD is elkészítette külső grafikus kártyáit

Pontosabban a külső grafikus kártyák csatlakoztatását lehetővé tévő összekötő megoldást, amelynek révén a noteszgépek az asztali változatokkal is felvehetik majd a versenyt. A fejlesztés a Puma mobil platform részeként érkezik.

Május végén már beszámoltunk arról, hogy az Asus a külső grafikus kártyák csatlakoztatásában látja a noteszgépek teljesítményének megugrásához vezető legrövidebb utat. A jelek szerint ezt az AMD is így látja, hiszen alig néhány nappal az eredeti bejelentés után ők is lerántották a leplet saját megoldásukról, amely ugyanezen elgondolásra épül. A cél a mobil számítógépek grafikai teljesítményének jelentős növelése.



Az ATI XGP (External Graphics Platform) gyakorlatilag egy külső PCI Express 2.0 csatlakozót takar, így tehát ezen a téren különbözik az Asus megoldásától. A sávszélesség az AMD hivatalos közleménye szerint mindkét irányban 4 GB/s, amivel - legalábbis állításuk szerint - messze maguk mögött hagyják a rivális fejlesztéseket. Első körben a Radeon HD 3800 széria tagjai jelenhetnek meg, egészen pontosan a HD 3870 kártyák, amelyek felbukkanása kellő erőt biztosít majd a noteszgépek számára.

A külső ház még egy USB 2.0 csatlakozót is kínál a felhasználóknak, amely természetesen további külső eszközök, így például Blu-ray lejátszók alkalmazását teszi lehetővé. A megoldást az AMD igyekszik megtartani saját háza táján: a külső fejlesztést a Puma platform noteszgépein teszik elsőként elérhetővé, ezzel is növelve annak értékét - reményeik szerint ezzel az asztali gépeknél már megszokott grafikai teljesítményt honosíthatják meg a mobil szegmensben, amivel megugorhat a termékeik iránti kereslet. Erre minden esélyük megvan, hiszen az Intel és az nVidia eddig még nem jelentett be hasonló megoldást.

Az optimális teljesítményt a CrossFireX technológia igyekszik elérhetővé tenni: ezzel a gyenge, integrált vezérlő és a külső kártya közös munkáját valósíthatjuk meg, a feladatnak megfelelően váltogatva a kettő között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chris05 #24
    Azon kívül valószínűleg ha otthon van, akkor nem csak a noti kis kijelzőjét bámulhatja görnyedve, hanem akár vehet is magának külsőt. Nem?
  • rigidus #23
    > Kép: Ki az a láma, aki a laptopja mellé a különálló vga-n kívül még 3 síkképernyős moncsit is magával hurcol??

    Mibol derult ki az, hogy a laptop tulajdonosa hurcolja magaval a harom monitort is?
  • dez #22
    Hát, ha valami túl nagy hülyeségnek tűnik, gyanítható, hogy talán nem is úgy van, és akkor nem árt utánanézni. :)
  • roliika #21
    Valóban. Ezt beszoptam.
  • GABOR16 #20
    Semmi baj nincs az AMD-s laptopokkal.. egy picit lassabbak processzor tekintetében mint a Core2 széria, de teljesítmény/fogyasztás arányban kb. ugyan azt a szintet hozzák...
    Ráadásul a Pumával egy komoly grafikai ütőkártya került most az AMD kezébe, ami főképp az új divatos játékos notebook platformnak fog kedvezni...
  • dez #19
    "480Mbit/s a max sebessége az Express Cardnak"

    Már itt is tévedtél, mert csak USB módban ennyi, PCI Express módban meg 2.5 Gbit/s, azaz kb. 300 MB/s. (Asszem full-duplex.) link Ez már elvisz egy PCI Express x1-et (250 MB/s, full-duplex). Az Asus megoldása éppen ezt használja. link
  • Sanyix #18
    Hát akik nem elvakult barom vérfanboyok.
  • zoli47 #17
    A megoldást az AMD igyekszik megtartani saját háza táján: a külső fejlesztést a Puma platform noteszgépein teszik elsőként elérhetővé, ezzel is növelve annak értékét

    És csökkentve a külső gfx cucc értékét. Ki fogja azért kidobni a jó inteles notiját, hogy vehessen egy amd-s vacakot?
  • Chris05 #16
    És akkor a notid miért olvas Everestben 3 Gigát? Csak 480 MBps-t kellene neki, nem? :) Komolyan gondold már át, és olvasd legalább el a cikket.
  • Chris05 #15
    Akkor azt Te is nagyon jól tudhatod, hogy az, hogy a mostani notidban nincs ilyen lehetőség az nem zárja ki azt, hogy ez az új platform ne támogathatná (Természetesen az ellenkezőjét sem).