Gyurkity Péter

Lencsevégen a Radeon HD 4850

Tajvani forrásból származó képek kerültek fel az internetre az AMD új sorozatának legkisebb példányáról. Az S3 eközben újabb olcsó megoldással kísérletezik, DirectX 10.1 támogatással.

A Radeon HD 4000 sorozat fontosabb részleteiről és újdonságairól már több alkalommal beszámoltunk. Ezúttal képek és néhány adat érkezett Tajvanról, amelynek segítségével kirajzolódik a kártya külseje és várható elhelyezkedése az új családon és a teljes szegmensen belül. Lássuk is a friss információmorzsákat!

Azt eddig is tudtuk, hogy a 4850 az első körben a leggyengébb változatként lát majd napvilágot. Most egy csokor kép is megjelent a készülő referenciapéldányról, amelyek alapján elmondhatjuk, hogy - legalábbis külsőre biztosan - nem sokban különbözik majd a közvetlen elődtől, vagyis a HD 3850 kártyáktól. Mérete nagyjából megegyezik a korábbi változattal, és a kialakítás terén sem fedezhetünk fel óriási változásokat. A hűtés szintén ismerős lehet a korábbi generációból, nagy meglepetésre tehát nem számíthatunk.



Ami a technikai részleteket illeti, itt néhány fontosabb adatot fedezhetünk fel a listában. A kártya 480 stream processzorral érkezik, az 512 MB GDDR3 memóriát pedig 256 bites interfész szolgálja ki. A DirectX 10.1 támogatás itt elérhető lesz, ellentétben az nVidia megoldásaival, amelyekről még mindig hiányzik a legújabb verzió. A piaci megjelenés június 18-án esedékes, várhatóan ekkor mutatják be majd az RV770 chipre épülő megoldásokat.

Eközben az S3 sem tétlenkedik, bár a Chrome 400 sorozatban hiába is keresnénk az izmosabb példányokat. A cég most egy újabb belépő szintű megoldással egészíti ki a családot, amely Chrome 440 GTX néven látott napvilágot. A 65 nanométeren készülő, 725 MHz-en futó chippel, 64 bites memóriainterfésszel, PCI Express 2.0 és DirectX 10.1 támogatással érkező megoldás 70 dollárért lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Strexx #43
    közben megtaláltam,hogy az explorer.exe -az ami húzza folyamatosan. De a suspendálás még nem megoldás sajnos.
  • Strexx #42
    Sziasztok! Olyan problémám van,hogy windows 7 home premium x64 alatt az új driverekkel a GPU LOAD szinte mindig 90%-felett van akkor is ha a gépen semmi nem fut. Nem tudok rá megoldást találni és féltem is. Windows 8 alatt nem volt ilyen gondom. Mi lehet a probléma?
  • palika2000 #41
    Hali
    Nekem is hasonló problémám van egy asus hd4850-el.
  • Sir Ny #40
    "Várom a segítségeket! Előre is THX"
    akkor játsszál a COD4-gyel.
  • koandras #39
    Sziasztok! HELP
    Megvettem a zsír új Sapphire hd4850 512-es kártyámat és nem működik jól!
    A COD4 kivételével minden egyes játéknál pár perc után elsötétedik a kép a monitorom 109 v 111 "hercre" áll át. A videokártya megőrül innentől fogva nem lhet képet kicsikarni belőla, sokszor magától újra is indul!

    Várom a segítségeket! Előre is THX
  • belcure #38
    Üdv!
    Ilyen kártya müködik most a gépemben, és az lenne a kérdésem, hogy mennyire szabad ennek melegednie? én pl COD5-öt játszok jelenleg MP-ben, és kb 1 ora játszás utána 75 fokosra melegszik a kártya, a cooler "visit" 75%-os gyorsasággal! Engem az érdekelne hogy segitene ha beszerelnék egy oldalcoolert a házra? vagy teljesen felesleges foglalkozni vele? a játék nem kezd el szaggatni, nem lassul be,csak olyankor amikor más esetekben is, szoval nincs ilyen téren változás, csak féltem! Kösz elöre is!
  • Hepajkutya #37
    Nah mindegy lehet megoldódott a probléma behalt a vga-m mátrixos lett a képe mindenhol GPU hibás lett vagy volt is de csak most jelentkezett a hiba :-(. Most egy HD3850-es ketyeg benne a vista64-en problémamaentesen.
  • Hepajkutya #36
    Üdv!
    Hahh szintén problémás vok ezzel a karival fejlesztettem a gépem egy HD 4850-re 4 gb Geil rammal, core 2 duo E8400-assal vista 64bit de a vga driver feltelepítése után a restart után csak fekete képernyő kikapcsolódó monitorral a gép a háttérben dolgozik mintha rendesen bebootolt volna csak kép nélkül a gépben egy Seasonic 500w-os S12-es táp dolgozik lehet kevés neki a kráft? Az Xp alatt tökéletesen megy csak a 4gb memó hmm az 3gb :-( ezért a vista 64. Valakinek ötlete?
  • Lord Zax #35
    Sziasztok.

    Nemtudom jo helyre irok e vagy tudtok e segiteni, nemrég vettem egy uj gépet és egy hd 4850 es lett benne, q9300 proc 4g ram. minden jol müködik, vista 64-et raktam fel.Ha komolyabb játkékot akarok elinditani majd mindnél (valoszinü) a képfrissités miatt a kép egy részét levágja, és sajnos a játékokban nicns iylen beállitás, ezenkivül pár perc után ugy lefagy a kép semmit sem lehet csinálni csak reset gomb.
    Valakinek ötlete van miért lehet?
  • dez #34
    Valamit szerintem félreérthettél. A ATI-nak talán nem került semmibe (a rendes DX10 támogatás okán), de az Nvidiának nagyon is nehéz lenne átalakítani a G8x/9x-et, hogy megfeleljen a DX10.1-nek.