MTI

Tarlós helyesli a BKV-szerverek rendőrségi vizsgálatát

Tarlós István helyesli, hogy a BKV vezetése a rendőrséghez fordult az informatikai rendszerére telepített kémprogramokkal összefüggésben történtek tisztázására.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője elmondta, hogy korábban hozzájuk a BKV-tól kerültek ki olyan anyagok, amelyeknek az eredete őt nem érdekli, mivel közügyeket tartalmaznak. Enyhén szólva nagyon furcsa cselekményeknek a gyanúját vetik fel az ezekben az anyagokban megtalálható információk - tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta, ők lehetőséget akartak adni a főpolgármesternek arra, hogy kivizsgálja ezeket, és megtegye a szükséges lépéseket. Ezért fordult Demszky Gáborhoz interpellációval - fűzte hozzá. Ha azonban a BKV vezetése azon az állásponton van, hogy a cég körüli ügyeket jogi útra kell terelni, "ez egyáltalán nincs ellenünkre", bár ezzel a főpolgármesternek nem lesz lehetősége arra, hogy az ügyet tisztázza - mondta.

A frakcióvezető kifejtette, nagyon örül annak, hogy a sajtóhírek szerint mégis csak valódinak bizonyult Regőczi Miklós BKV-vezérigazgató-helyettes levele, amire ő egy múlt heti sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet. Ebben a vezérigazgató-helyettes "az MSZP-nek tanácsolja, hogy lehet a Fideszre kenni a sztrájk szervezését a BKV-nál. Örülök, hogy ennek a valódiságát közvetve beismerték" - szögezte le a politikus.

Tarlós István üdvözli azt, hogy a BKV körüli ügyeket az arra illetékes hatóságok fogják kivizsgálni, alakilag és tartalmilag egyaránt. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrségi vizsgálat esetleg olyan dolgokra is fényt derít majd, amelyek hivatalból üldözendő cselekmények. Szerinte "ez az BKV vezetését és a város vezetését is igen nehéz helyzetbe fogja hozni". Ha a BKV vezetése önként tereli jogi útra az ügyet, nyilván számol ennek lehetséges következményeivel. Ezzel a döntéssel azonban elveszik a főpolgármestertől a lehetőséget a helyzet tisztázására - mondta.

Tarlós István rámutatott arra, hogy az általuk múlt héten nyilvánosságra hozott levelekről az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, nem magánlevelezés az, amit Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes és Horváth Éva, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtómunkatársa folytatott egymással. Regőczi Miklós ugyanis vezérigazgató-helyettesként jegyzi a levelet. A BKV szerdán megjelent nyilatkozatából kiderül az is, hogy ez a levél nem hamis, hanem valódi. A frakcióvezető érdekesnek tartja azt, hogy az "úgymond magánlevél" két szereplője miért fecseg ki vállalati, üzleti titkokat. Megjegyezte, hogy szerinte azért sem lehet magánlevél az, amelynek nyilvánosságra hozatala miatt őt bírálták, mivel a Regőczi Miklós által vezérigazgató-helyettesként jegyzett levélben az aláírás alatt elérhetőségként hivatali telefonszám, illetve faxszám szerepel.

A Budapesti Közlekedési Zrt. feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a társaság elektronikus levelező rendszeréből ellopott levelek miatt. A közlemény szerint a BKV felügyelőbizottságának egyik tagjához, Vitézy Dávidhoz került, később általa továbbküldött, és vélhetően manipulált e-mailek miatt a BKV Zrt. fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán délután azt közölte, hogy megérkezett a rendőrségre a közlekedési vállalat feljelentése. Tanulmányozzák a feljelentést és három napon belül döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az ügyben. A jogszabályok szerint a rendőrségnek három nap áll a rendelkezésére a feljelentést követően, hogy mérlegelje, indít-e nyomozást vagy sem.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálja a BKV informatikai rendszerére telepített kémprogramok ügyét. A hatóságoknak az a dolga, hogy megállapítsák, mi történt - tette hozzá a szóvivő. Egy másik kérdés kapcsán Daróczi Dávid úgy fogalmazott, az NBH mindent vizsgál, ami szükséges, így azt is, hackertámadás érte-e BKV szerverét, és mit kell tenni ahhoz, hogy ez a jövőben ne történjen meg. A szóvivő megjegyezte: nincs olyan szerver, ami teljesen védett lenne a hackertámadások ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!