MTI

Számítógépes hiba Moody's hitelminősítőnél

Számítógépes modellezési hiba miatt sorolt a lehető legjobb, "Aaa" kockázati szintre több milliárd dollárnyi összetett pénzpiaci adósságterméket a Moody's Investors Service, jóllehet ezeket a portfoliókat több osztattal le kellett volna értékelni.

A nemzetközi hitelminősítő egyik belső leirata szerint, amelyet a Financial Times látott, a cég felső vezetéséből többen tudták már 2007 elején, hogy az érintett, előző évben besorolt pénzpiaci termékek "Aaa" osztályzatot kaptak, és hogy a számítógépes besorolási modellben felfedezett kódolási hiba kijavítása után ezeket a strukturált adósságtermékeket akár négy osztattal is vissza kellett volna minősíteni.

A hitelminősítőkre hónapok óta komoly nyomás nehezedik számos pénzügyi szabályozó hatóság és kormány részéről, amelyek úgy tartják, hogy a bonyolult adósságpiaci termékek minősítésében elkövetett hibák a jelenlegi pénzügyi válság szerves részét képezik. Jóllehet kódolási hibák előfordulnak a besorolások megállapítása során, a londoni gazdasági napilap szerint ilyen jelentős mértékűre, mint amilyent a Moody's-nál feltártak, nincs feljegyzett példa. Az érintett - intézményi befektetőknek szánt - termékcsoport egészen idén januárig "Aaa" szinten maradt, amikor azután az általános nagybani likviditáspiaci zuhanás nyomán végül több fokozattal leminősítették őket.

A három vezető globális hitelminősítőt - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - az amerikai nem elsőrendű (subprime) jelzálogadósi körből kiindult globális likviditási válság nyomán komoly bírálatok érték a piaci szereplők, sőt az Európai Unió bizottsága és az amerikai kongresszus részéről is, azzal az érvvel, hogy nem figyelmeztették időben a befektetőket a bonyolult pénzpiaci termékek lehetséges kockázataira. Egyes elemzők szerint a hitelminősítőket a pórul járt befektetők akár be is perelhetik.

A subprime válság kipattanása nyomán ugyanis drámai mértékben zuhant az olyan - a befektetési bankok által kockázatterítés céljából világszerte árult - piaci konstrukciók értéke, amelyekben fedezetként nagyobb kockázati osztályú értékpapírosított követelések is szerepeltek. Ez súlyos veszteségeket okoz az ilyen csomagokat portfolióikba felvevő intézményi és magánbefektetőknek, de a befektetési bankoknak is, amelyeknek több százmilliárd dollárnyit le kell írniuk ezekből az értéküket vesztett termékekből.

A hitelminősítők azonban visszavágtak a vádakra. A Standard & Poor's hitelpiaci szolgáltatásokért felelős alelnöke nemrég az amerikai szenátus meghallgatásán azt mondta, hogy a hitelminősítő "idejekorán és gyakran" szót emelt a subprime-ügyben, és gyakorlati lépéseket is tett: minden korábbinál gyorsabban értékelte le az érintett kiskereskedelmi jelzálogkötelezettség-fedezetű (RMBS) értékpapírokat. Nemrég a Moody's elnöke, Brian Clarkson is kijelentette Londonban: amint a kockázatterítő célból forgalmazott befektetési termékek minőségromlása nyilvánvalóvá vált, a cég azonosította a jelentősen megnövekedett kockázatú tranzakciókat, és több tízmilliárd dollárnyit értékelt le a nem elsőrendű jelzáloghitel-fedezetet is tartalmazó befektetésitermék-állományból, amelyet tavaly látott el kockázatminősítéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!