Gyurkity Péter

Kibővülhet a YouTube

A Google a YouTube portálon elérhető szolgáltatások kibővítését tervezi, ám részleteket egyelőre nem árulnak el. A keresőcég bevásárolt az Intelnél, mégpedig az új SSD háttértárolókból.

A hírügynökségi jelentés a múlt héten a részvényesek részvételével megtartott negyedéves találkozón elhangzottakra hivatkozva számolt be a cég terveiről. Ekkor ugyanis Eric Schmidt vezérigazgató megemlítette, hogy az elkövetkező hónapokban újabb YouTube-termékek megjelenésére számíthatunk, ezzel egy időben pedig új értelmet nyer a Yahoo vezetésével kialakított együttműködés.

Schmidt sajnos részleteket nem árult el a vezetés elképzelésével kapcsolatban, mindössze annyit fűzött hozzá a sokat sejtető mondathoz, hogy ezek az új termékek még a béta fázist sem érték el, tehát egyelőre kizárólag papíron léteznek. Szergej Brin, a Google társalapítója viszont elárulta, hogy véleményük szerint a YouTube, valamint a 3,1 milliárd dollárért felvásárolt DoubleClick még mindig kicsinyke vállalkozásnak számítanak az internetes keresőhöz képest. Többek között ezen szeretnének tehát változtatni, ám ehhez Brin szerint évekre lesz szükség.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a keresőcég a Microsoft és a Yahoo közeledésében is igyekezett minél nagyobb szerepet játszani - természetesen gátolva azt. Saját hirdetési rendszerük hatékonyságát a Yahoo vezetése is elismerte, így fordulhatott elő, hogy a hirdetések egy részét a rivális oldalain tették elérhetővé. A tesztet sikeresnek ítélték mindkét oldalon, így nyilván a megállapodás további kiterjesztésén is dolgoznak. A találkozón emellett megtudhattuk, hogy az év első három hónapjában a cég bevételeinek 51 százaléka már az Egyesült Államokon kívülről származott, ez az arány pedig belátható időn belül 65 százalékra emelkedhet.

A Google eközben az Intellel állapodott meg, mégpedig az új SSD háttértárolók beszerzéséről. Ezek a cég főhadiszállásán kapnak feladatokat, hatékonyabbá téve az adattárolást és a munkavégzést - szakértők szerint az SSD fokozott használata miatt utánpótlási hiány valószínűsíthető a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]FaTaL #15
  Inkább a sebességgel kezdhetnének valamit...
 • DjDano #14
  A videók minősége nagyban függ a feltöltött cucc minőségétől is!
 • Tetsuo #13
  Na jah, a videok minosege hagy kivannivalot maga utan..
 • item #12
  Eleget keresnek a reklámokon legyen elég ennyi
 • SpeedXHUN #11
  és ez nekik h éri meg?
 • Balumann #10
  Mostanában olyan lassú a youtube, hoyg alig lehet egy videót megnézni :S
 • item #9
  Valami ilyesmivel kezdtek azthiszem  Most meg valahol itt tartanak

 • gkalcso #8
  Ha lehet hinni a wikipédiának akkor 450.000 szerverük volt 2006-ban saját testreszabott linux-al.
 • shabba #7
  Rengeteg előnye van. Pl. igen rövid késleltetés és magas IO művelet/mp felgoldozó képesség, ami adatbázisoknál igen lényeges. Vagy ott van pl. a magas adatátviteli képesség, ami azért magasabb mint egy HDD-nél, ráadásul stabil érték. Pl. VoD kiszolgálásnál, teljesen lényegtelen mik a HDD adatátviteli csúcsértékei, az a lényeg mennyi a legkisebb amit stabilan tud, hisz QoS-t csak arra lehet méretezni. És azért HDD-nél az nem olyan magas, még RAID mellett sem igazán éri el egyetlen SDD képességét.

  Lényeges még a méret, az SSD-k 1.8, 2.5"-os méretűek, a HDD-k 2.5,3.5"-osak. A fogyasztás is lényeges ami SDD-nél szintén alacsonyabb. Olyan adattároló tömböknél, mint pl. EMC adattárolók vagy nagyobb VoD szerverek nem mindegy milyen hűtési rendszereket kell kialakítani ahhoz hogy akár több száz adattároló hűtését megoldják, és az sem mindegy üzemeltetése során mennyi áramot használ.

  Gondolj bele egy 120MB/s adatátvitelre képes SSD-ből elég 8 db hogy egy 10GE uplinket meg lehessen tölteni VoD tartalommal. Ki tud szolgálni akár 4500 2Mbps-es egyidejű SD streamet vagy akár 1100 8 Mbps-es HD streamet is. Ugyanehhez jóval több HDD kell még RAID-be kötve is. Nem véletlen hogy a VoD szerveket gyártó cégek már egy éve kijöttel az első SSD alapú rendszereikkel és azóta már több kábeltv vagy telecom cég VoD rendszeriben működnek.

  http://communities.intel.com/openport/blogs/server/tags/ssd

  Ez még egy tavaly novemberi Intel blog bejegyzés az SSD rendszerükről. Itt pl. konkrét példának azt írják 12 db SSD prototípus eszközükkel érték el azt az adatátviteli képességet egy VoD rendszernél, amihez 60 db 15K RPM HDD-ra lett volna szükségük. Egy ilyen felállásban egyáltalán nem tűnik drágának sem az SSD, hisz 5 ilyen HDD sem olcsó, ráadásul jóval többet fogyasztanak és a hűtésük is komolyabb rendszereket igényel. Ezeket mind figyelembe véve, szerver fronton VoD kiszolgálásba igen csak jó pozícióban vannak az SSD-k. De adatbázisok és más terüleken is jól teljesítnek, nem véletlenül kezdte el idén az EMC a nagy adatkiszolgáló rendszereit is SSD-re alapozva kihozni.
 • zyppy #6
  az titok