Berta Sándor

Bizalmas német kormányzati adatok tűntek el

Számos olyan számítógép és mobiltelefon tűnt el az elmúlt években, amelyeken bizalmas, sőt, titkos adatokat tároltak. A német belügyminisztérium csak külön kérésre közölte ezt a tényt.

Ez derült ki a német belügyminisztérium által Carl-Ludwig Thiele parlamenti képviselőnek, az FDP frakcióvezető-helyettesének eljuttatott válaszból. A szaktárca elismerte, hogy 2005. és 2007. között nyoma veszett számítógépeknek éppúgy, mint laptopoknak, adattárolóknak és mobiltelefonoknak. A válasz szerint a német hivatalokból és hatóságoktól összesen 189 asztali és 328 mobil számítógép, 38 adattároló és 271 mobiltelefon tűnt el. Egyes készülékeken bizalmas, sőt titkosnak minősülő információk is voltak, így többek között adózási adatok és védelmi minisztériumi adatok.

A készülékek egy részét ellopták a többnyire ismeretlen elkövetők, míg számos eszköznek egyszerűen lába kélt. Az egyik ellopott laptopon például 1200 civil szolgálatot ellátó ember lakcímét tárolták, míg a Szövetségi Statisztikai Hivatal USB-kulcsain 2001-es adózási információk voltak.

A védelmi minisztérium bizalmas vagy magasabb minősítésű információkat tartalmazó adathordozójából öt tűnt el, két ügyben pedig miniszterek és más magas rangú német tisztségviselők titkos telefonszámait tároló mobiltelefonokat vittek el. Az eszközök közül 48 külföldön veszett el, azonban eddig még semmi nyoma sincs annak, hogy akár csak egyet is megtaláltak és feltörtek volna.

Az esetek 60 százalékában indult fegyelmi vizsgálat vagy nyomozás, az ellopott és elveszett készülékek összértéke pedig 540 000 euró. "Csak az FDP által a német kormányhoz intézett kérdések után váltak ismertté ezek az adatvesztések. Ezek az ügyek aggodalomra adnak okot, ezért biztosíték kell arra vonatkozóan, hogy mind a német állam, mind pedig a német állampolgárok adatait külföldön és belföldön egyaránt megfelelő módon védik a hatóságok" - szögezte le Carl-Ludwig Thiele. Peter Schaar német adatvédelmi biztos azonnal további tájékoztatást sürgetett a kérdésben.

Nem csak Németországban volt az idén adateltűnési botrány. Idén márciusban derült ki, hogy Nagy-Britanniában a kormány laptopjai közül körülbelül ezer tűnt el az elmúlt tíz esztendőben. A brit védelmi minisztériumból 503 laptopot és 23 asztali számítógépet tulajdonítottak el 1998 óta - mutatott rá egy az ellenzék által készített dokumentum. Ausztriában pedig az elmúlt évben az osztrák környezetvédelmi minisztérium magas rangú munkatársaitól nyolc notebookot loptak el ismeretlenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #1
    K.A.C.S.A.