Berta Sándor

Iskolai végzettségtől és kortól függ az e-mailezés

Egy felmérés szerint szoros kapcsolat van az elektronikus levelezés gyakorisága és használata, valamint a felhasználók végzettsége között. Az email használat erősen korfüggő is.

A Forsa Intézet és a BITKOM szakmai szervezet által közösen készített felmérésből kiderült, hogy az általános iskolát végzett internetezőknek csak egyharmada küld és fogad rendszeresen e-maileket, illetve használ elektronikus kommunikációs megoldásokat. Ugyanez az arány az érettségizett felhasználóknál már 67 százalék. A végzettségen kívül a kortól is erősen függ az e-mailezés gyakorisága és használata. A 14-29 év közötti korosztály tagjainak háromnegyede, a 45 és az 59 év közötti korosztály tagjainak viszont már csupán a fele, míg a 60 év felettieknek csak a negyede küld és fogad naponta elektronikus leveleket. A férfiak 59, a nőknek pedig a 43 százaléka e-mailezik naponta.


"Németországban még mindig ijesztően nagy a digitális szakadék. A német iskolák informatikai ellátottsága olyan rossz, hogy alig van ilyen szempontból hasonló helyzetben lévő európai ország. Ezenkívül ma már az alapfokú informatikai tudás és tapasztalat követelmény a legtöbb szakmában. Ezért az informatikai oktatásnak kötelezőnek kellene lennie és a korszerű módszereket alkalmazni kellene nem csak az oktatásban, de a tanításban is" - jelentette ki Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke, aki szerint mindenképpen változásokra van szükség.

Ezt indokolja az is, hogy például az alacsonyabb iskolai végzettségű embereknek ritkábban van internethozzáférésük és ugyan a gyártók ígéretet tettek olcsóbb készülékek piacra dobására, azonban ez önmagában nem elég. Scheer szerint ugyanis a politikusoknak is vannak kötelezettségeik, például több számítógépet kell adniuk az iskoláknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #15
    :) Szó nincs itt a számítástechnikáról. Vágó István is nagyon művelt, mégsem igazán ért a gépekhez.

    Hát hogy a múlt nemzedék alapította itthon a számítástechnikát..na ezt nem mondtam volna hangosan, mert ez sajnos az oktatásban meg is látszik...itthon a nem egyetemi szintű informatikai oktatás a béka segge alatt van. Hidd el tudo miről beszélek, és az a szörnyű hogy ezzel az oktatók is tisztában vannak.

    Aki régen érettségizett(ezért én is lassan 10 éve), szerintem sokat felejtett, ha nem használja nap mint nap, és túl sok olyan dolgot vertek beléjük aminek nincs gyakorlati haszna. Nem gyakorlatias sem a közép sem a felsőoktatás, csak elméleti szintű, amire ma egyre kevésbé van szükség.

    Elmész egy céghez, nem azt kérdezik meg hogy mit tudsz, vagy van-e papírod, hanem, hogy megtudod-e csinálni az adott feladatot. És ez így van jól, csak az oktatás erre nem állt át.
  • Chappy #14
    Magyarorzag informatika teren eleg fejletlen altalanos es kozepiskolaban. En koepsulis diak vok, de most angliaban agyok, es egy eleg eros gimibol irok. A gepterem ugy nez ki hogy van ben kb. 40 notebook, Wi/Fi haazoat, valamint az egesz suli teruleten van Wi-Fi. 4 ilyen terem van a suliban, barmely diak hasznalhatja oket (persze sajat jelszo, korlatozas megvan, pl nem lehet IM-ezni), mindig van oyan terem, melyben nincs ora. Bocsanat, de Szolnokon is eleg idegesito, hogy a belvarosban eleg szar a WiFi. Itt Lancasterben az allamason, a elvarosban meg szinte mindenol aho probaltam van. MOndjuk ez anglia, nem azt mondom, hogy ilyen legyen otthon, hiszen felesleges nalunk minden suliba 100 gep, hisz mar sok gyereknek van otthon, deakkor is meg van hova fejlodni. Meg sok diakismerosom tudasa a "Kommenteld man az uj kepemen a VIPemen" vagy "lattad az uj blogbejegyzesem?" mondatokig terjed.

    Kepek:

    http://kep feltoltes.hu/080423/P4230016_www.kep feltoltes.hu_.jpg
    http://kep feltoltes.hu/080423/P4230017_www.kep feltoltes.hu_.jpg
  • nickwearby #13
    "akiknek szaráshoz is net kell"

    [viccelek]Én is onnan 'nyomom' [/viccelek]
  • Gascan #12
    Hol készitették ezt a felmérést és mennyi embert kérdeztek meg?

    Szerintem ilyen adatokat is fontos megemliteni.
  • tomcsa4 #11
    Ja és ne feledd, akik régen érettségiztek, azok teremtették meg ezt az informatikai hátteret!
  • tomcsa4 #10
    Nagyon nagy tévedésben vagy! POnt a "minél régebben érettségizett, annál okosabb" van érvényben. Ez pont a mai diákok szava járása, hogy ez a tanár egy hülye, az egy fasz, ez a felnőtt mekkora tuskó, mert nem ért a mobilhoz/szgéphez stb. Aztán meg az általános műveltségben az egész családfáját lepipálja a "buta" felnőtt...

    Fejezzük már be az "őskövület vagy, ezért hülye vagy" dumát. Mert nem igaz! És tudod miért nem? Mert a legnagyobb tudás az megélt tapasztalat! Apukámnak nincs érettségije, de fizikából simán vágja az egyetemi anyagot, holott darukezelő. Meg is kérdeztem ,hogy honnan a fenéből vágja. Érdekli, de így van az irodalommal, történelemmel, illetve mással is (logikája szintén jó). Simán túl van az általános műveltségen ezekből, aztán a számítógéphez nem is ért. De messze nem hülye! Meglátnád, mindjárt más lenne a véleményed. Anyukám detto, ő is nagyon okos (de ő sem ért a szgéphez). De lazán megoldja a legnehezebb Olasz Módra rejtvényeket. És ez szerintem a Te szüleidre is igaz (most ne konkrétan rejtvényre, de biztos vagyok benne, ogy nem hülyék, sőt semennyivel sem butábbak, mint egy normális, ma is versenyképes logikával bíró ember).

    Az általános műveltség nem egyenlő az informatikával, hiába ezt sugallja a média. Egyik haveromat is kioktattam ez ügyben, mert szerinte dzintén a "nem ért szgéphez, mekkora barom" nézetet vallja. Pontosbban vallta. Mondtam neki, hogy gondoljon az anyukájára, mielőtt mond valamit (23 éves vagyok és több mint 10 éve a legjobb haveromról van szó, ergo ismerem szüleit is nagyon jól).
  • emile zola #9
    Hát nem tudom, én Fősulira járok, de szinte soha nem e-mailezek. Persze napi több órát netezek...:D
  • roliika #8
    Szerintem a régebben érettségizettek általános műveltsége alacsonyabb. Főleg a technikai dolgok terén. A mondat első része szerintem azért igaz, mert régebben...10-15 éve rengeteg fölösleges infót adtak át és vártak el egy diáktól, ezek nagy része ugye elfelejtődik. Ám ha sok elkülöníthető minőségű információ nagy része veszik el, rosszabbul jár, mintha kevés elkülöníthető azonos mennyiségű információ veszne el.

    De megint ott vagyunk ahol a part szakad, mert olyan tárgyakat vezettek be amire nincs szükség. Ezért szerintem a most érettségizők műveltsége 1-2 év múlva megint alul fogja múlni az átlagos, noha most iszonyat mennyiségű információ bortokában vannak...és azért nme tudást említek, mert a tudás az a gyakorlattal "érik meg" és nem csak képletek és bemagolás eredménye.
  • gkalcso #7
    Amikor érettségiztem akkor olyan nehéz volt az alap, mint most az emeltszintű.
  • mikloss #6
    Egy emeltszintűn azért nem megy át bármelyik majom.
    Meg egyáltalán, nem is az a cél a legtöbb diáknál, hogy átmenjen hanem, hogy minél több százalékos legyen, hogy tudjon továbbtanulni(az átmenés az már rég alap dolog).