Alex

Nyílt videoformátumot akar bevezetni az Adobe

Az Adobe bejelentette, hogy kezdeményezést indít egy nyílt fájlformátum elkészítésére a digitális videóanyagok kezelésének megkönnyítésére.

A cég tervei szerint ennek alapja a meglévő Digital Negative Specification (DNG) formátum lesz, melynek továbbfejlesztéséhez az ágazat vezető kameragyártóit és szoftverfejlesztőit szeretnék megnyerni. Az elképzelések szerint CinemaDNG névre keresztelt formátum véleményük szerint megoldja a filmkészítők kompatibilitási gondjait, és minimalizálja a kameraspecifikus szabványok támogatása jövőbeli elveszítésének esélyét. A gyártók számára pedig megkönnyíti az új termékek bevezetését, mivel azok már a megjelenés pillanatában széles körű kompatibilitással rendelkeznek majd, csökkenti a fejlesztési költségeket és szükségtelenné teszi a konverziós programok használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • freemanone #4
    HWSW: "Az új formátum első körben a professzionális szegmenst hódíthatná meg, a filmgyárakat célozzák, de később a CinemaDNG szélesebb körben, félprofi és középkategóriás kamerákban is használható lehetne."
    valamint:
    "a DNG tömörítetlen, úgynevezett RAW formátum mintájára elkészítené a mozgóképes változatot, a CinemaDNG-t is."

    Így kicsit más képet alkot....
    A lényeg lemaradt Alex
  • Cat #3
    ez a filmkészítőket célozza, ott az xvid és a quicktime nem versenyzik.
  • sipiatti #2
    ha kellően rugalmas lesz a beállítható minőség(ek) és ezek közti konvertálás tekintetében, akkor jó dolog lesz ez, mert ugye manapság a sávszélesség elég nagy korlát, ezért az ember ettől és a témától függően választ a videoanyagnak felbontást, minőséget, nem csak digikamerával bohóckodunk hdtv-re...
  • nenad #1
    nagyon ravasz. Bár sztem abszolúte vesezett ügy, az xvid/divx kodeket illetve quicktime/mpg stb formátumot nehéz lesz kiszoritani