MTI

Szoftvertudományi konferencia Budapesten

Brazíliától Tajvanig több mint 650 kutató kilenc napon át Budapesten vitatta meg a szoftvertervezés tudományának legújabb eredményeit, amelyek most még csak a szakmabeliek számára érthetőek, de hamarosan az átlagember mindennapjainak részei lesznek.

A számítógépes programok fejlesztése az úgynevezett információs, vagy tudásalapú társadalom kulcsiparága, és külön tudományág a matematikán, illetve a számítógép-tudományon belül. Önállósulását jelzi, hogy megteremtette a saját intézményeit, mint például az 1998-ban indított ETAPS konferenciasorozatot, amely évről évre több szakembert vonz és ma már a szoftvertudósok elsőszámú európai rendezésű fóruma.

Amszterdam, Barcelona, Berlin és más nagyvárosok után idén március 29. és április 6. között Budapest adott otthont az eseménynek. Negyven országból majdnem hétszázan érkeztek. A többség akadémiai kutatóintézetekből, harmaduk egyetemekről és doktori iskolákból, és nagyjából 10 százalék informatikai világcégek kutató-fejlesztő részlegeiből érkezett az egyik margitszigeti szálloda konferenciaközpontjába.

Az ETAPS (European Joint Conferences on Theory and Practice of Software) a tudományág fő területeit tárgyaló öt konferencia és 21 speciális tematikájú, néhánynapos műhelymunka együtt. Mindezt a szakma nagyjainak előadásai, pódiumbeszélgetései egészítik ki. A 11., budapesti ETAPS-on hét ilyen meghívott előadó volt, köztük Yuri Gurevich és Rustam Leino, a Microsoft Research vezető kutatói.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2006 óta dolgozott a több tízmillió forintos költségvetésű esemény szervezésén. "Nagy megtiszteltetés, hogy mi kaptuk a rendezés jogát, hiszen soha korábban nem volt még egyszerre ennyi informatikai tudományos kiválóság Budapesten" - mondta Varró Dániel, az ETAPS 2008 szervezőbizottságának elnöke.

Arra is pályázni kell, hogy valaki előadhasson - mondta a Műszaki Egyetem adjunktusa. A benyújtott tanulmányokat rostáló szakmai testületek négyszeres túljelentkezésről számoltak be, és "nem kellett megszakadnunk az esemény reklámozásában. Az ETAPS szent időpont a szoftvertudósok naptárjában, mindig mindenki eljön, aki csak tud."

Az előadások a felhasználók, a széles közönség számára nehezen megfogható kérdésekről, alapkutatásokról szóltak, de ami ma tudományos eredmény, abból holnap innovatív termékötlet, holnapután pedig sikertermék lehet. A konferencia légköre ezért barátságos, kooperatív, a kutatók érdeklődve figyelték a prezentációkat és az üzleti szféra is megkülönbözetett figyelmet szentelt az ETAPS-nak. "Az Intel, az IBM és a többi nagy multinacionális cég fejlesztői közül több mint hatvanan voltak itt, ami tekintélyes mennyiség" - mondta Varró Dániel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!