MTI

Számítógéppel jelzik előre a földcsuszamlásokat Kárpátalján

A földcsuszamlásokat előrejelző számítógépes programot dolgozott ki egy ukrán tudós; a programot először a legveszélyeztetettebb Kárpátalján készülnek rendszerbe állítani.

Ukrajnában a földcsuszamlások elsősorban a Kárpátok térségét, azon belül is főként Kárpátalja hegyvidéki részét és kisebb mértékben a Krím-félsziget egyes területeit veszélyeztetik. A jelentős károkat okozó, sokszor lakott térségeket is fenyegető földtani jelenség előre jelezhető lesz, ha kiállja a szabadalmi próbát az a számítógépes program, amelyet Eduard Kuzmenko, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk Kőolaj- és Gázipari Műszaki Nemzeti Egyetemének professzora dolgozott ki.

A tudós, aki találmányáról a Gazeta Po-Ukrajinszki kijevi napilap csütörtöki számának nyilatkozott, elmondta: előrejelző-programjának az elkészítésekor elsősorban az adott terület földrajzi helyzetével, földtani szerkezetével, szeizmikus aktivitásával, csapadékviszonyaival és a naptevékenységgel kapcsolatos adatokat használta fel. Ezek összesítéséből szerinte nagy valószínűséggel előrejelezhető a földcsuszamlás a Föld bármely pontján - tette hozzá.

Kuzmenko találmánya iránt, amelyet még tavaly bejegyeztetett az ukrán szabadalmi hivatalnál, máris érdeklődik Ukrajna Állami Földtani Szolgálata, mert szeretné országosan rendszerbe állítani. A programot a tervek szerint először Kárpátalja hegyvidéki részén, majd a Krím-félsziget partvidékén alkalmaznák a gyakorlatban. Ukrajna speciális földtani katalógusába eddig 2700 földcsuszamlást jegyeztek be, ezek nagy része a Kárpátok vonulata mentén történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #1
    Nem kellett volna kirtani az erdeinket, most nem lennének földcsuszamlások. A magyaroknak nem volt szüksége számítógépes programokra, egyszerűen nem tarolták le a hegyet. A Kárpát-medence új gazdái sajnos nem vigyáznak rá.