Berta Sándor

Ingyen hallgatható a R.E.M. új albuma

A népszerű együttes lépésével a Radiohead és a Nine Inch Nails nyomdokait követi. Kérdéses azonban, hogy az akció mennyire lesz sikeres.

A R.E.M. Accelerate című új albuma pár napon belül a világ virtuális és a valódi boltjaiba kerül CD, illetve DVD formájában. A zenekar azonban addig is bárki számára ingyen meghallgathatóvá tette az új művet az iLike.com portálon. A honlap tegnap emiatt egy ideig nem is volt elérhető, minden bizonnyal nem volt felkészülve a rajongók rohamára. Michael Stipe, a R.E.M. énekesének és vezetőjének indoklása szerint a zenészek két út közül választhatnak: az első, hogy követik a mai divatot és haladnak a korral, a másik, hogy hátradőlnek és hagyják, hogy mások megelőzzék őket. Ők az első megoldás mellett döntöttek. Az új album egyébként az iLike mellett a Facebookon is elérhető a rajongók számára.

Maga az ötlet nem újdonság, de az min­den­kép­pen annak számít, hogy az akcióra az album hiva­talos megje­lenése előtt került sor. "A szerzői és kiadói jogok tulaj­donosa alapvetően maga a szer­ző. Ő dönt arról, hogy milyen módon vagy konst­rukció kere­tében, igyen vagy pénzért, online vagy a valódi világ­ban jelenteti meg a műveit. Mi mindenesetre üdvö­zöljük a próbál­kozást és hogy az együt­tesek és az előadók új terjesz­tési modelleket keres­nek. Az illegális zenei letöltő­piac ellen ugyanis egy sikeres, többszintű stratégiára van szükség" - közölte Christine Ehlers, a Társaság a Szerzői Jogsértések Üldözése Ellen szervezet szóvivője.

"A kiadóknak az új divat, miszerint az előadók maguk terjesztik a zenéiket, természetesen koránt sem tetszik annyira, mint a felhasználóknak. Azonban ez ma már nem számít újdonságnak és a digitális lehetőségek ezeknek az akcióknak a végrehajtását csak megkönynítik" - reagált a R.E.M. bejelentésére Thomas Böhm, a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) szóvivője. Korábban a Charlatans, a Radiohead, a Led Zeppelin és a Nine Inch Nails is úgy döntött, hogy online is megvásárolhatóvá, illetve letölthetővé teszi a legújabb albumát. Január elején pedig egy ünnepelt hegedűművész, Tasmin Little szintén a lemezkiadók megkerülését választotta legújabb műve kiadásakor.

A számok meghallgatása (Full song linkek)

Michael Stipe videóüzenete

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsolt Xzibit #8
    http://www.mtubrothers.eoldal.hu/
  • szarvasdinnye #7
    Nah ezt nevezem. Tetszik a zeneszek hozzaallasa, mert nekik sem kell tejelniuk a kiadoknak.
    Azert azon a KISS kijelentesen, hogy a kolykok tonkretettek a zenei piacot maig rohogok. Gyokerek.
  • Inquisitor #6
    A Radiohead-es téma csak egy hétig volt, 2 font regisztrációs díj után letölthetted a teljes albumot és a letöltők nagyobbik fele még afott (donation) 4-6 fontot érte. De ez régen volt, a letöltés csak az album megjelenéséig tartott.
    Én úgy számoltam összeszedtek vagy 2-3 millió fontot még az elött, hogy egyetlen darab CD-t eladtak volna, sz'al nem volt rossz húzás :)
  • Frosty01 #5
    radiohead-hez linket tud valaki küldeni priviben?
  • Frosty01 #4
    Hurrá! Irritálnak ezek az ingyenélő pióca kiadók! Végre olcsóbban juthatunk hozzá a nagyobb nevek műveihez is, anélkül hogy ilyen parasztok segge alá kéne fizetnünk a luxuslakosztályokat
  • FoodLFG #3
    Végre vannak linkek is a hírhez. Már egészen kezdem az interneten érezni magam. :D

    Egyébként meg szemmel látható változások vannak folyamatban és ennek a zenehallgatók a legnagyobb nyertesei.
    Én úgy egyébként ezt az albumot le sem töltöttem volna, de most végighallgattam.. és mi más lenne a zenészek célja, minthogy minél többen meghallgassák a műveiket.

  • Wilddog #2
    Vajon mikor kezdik el beperelni a kiadók a szerzőket? Hiszen ez is bevételkiesést okoz nekik. :)
  • ricsimaster #1
    Fa*a pusztuljanak a kiadók :D