Berta Sándor

A németek is kezelnék az internetfüggőket

Akkor beszélhetünk internetfüggőségről, ha az illető teljesen elhanyagolja, majd meg is szakítja vagy elveszíti az ismerőseivel, barátaival, rokonaival való kapcsolatait.

Jerald Block amerikai pszichológus szerint ugyanúgy, mint minden más függőségnél, az internetfüggőségnél is láthatók bizonyos tünetek, amelyek alapján megállapítható, hogy valóban betegségről van-e szó. Ide sorolhatók az elvonási tünetek és a szociális elszigeteltség. A valódi életben akkor beszélhetünk internetfüggőségről, ha az illető például teljesen elhanyagolja, majd meg is szakítja vagy elveszíti az ismerőseivel, barátaival, rokonaival való kapcsolatait. Németországban jelenleg kétmillió emberről mondható el, hogy online függő, a számuk azonban folyamatosan nő.

Németországban a legjellemzőbb az online szexfüggőség, ez elsősorban a 19 és 25 év közötti férfiaknál jelentkezik. Ez azonban még gyakran tabutéma a nyilvánosság előtt. A második leggyakoribb probléma az online játékfüggőség, amely szintén elsősorban a fiúkat érinti. A harmadik helyen álló chatfüggőség viszont inkább a nőkre jellemző" - reagált a cikkre Gabriele Farke, az Onlinesucht.de német portál tanácsadója és egyik megalapítója.

Wolfgang Frindte thüringiai kommunikáció-pszichológus nyilatkozott úgy, hogy - a tünetek alapján - ideje volna az internetfüggőséget Németországban végre hivatalosan is betegségnek nyilvánítani. A szakember úgy vélte, Németországnak követni kellene más országok, így az Egyesült Államok példáját, ahol világosan leírták a betegség tüneteit, diagnosztizálási lehetőségeit és az évek során összegyűjtött tapasztalatokat. Ezzel szemben az európai államokban nincsen olyan egységes, kialakult diagnosztizálási rendszer, ami alapján könnyen kideríthető lenne valakiről, hogy internetfüggőségben szenved-e vagy sem.

Az internetfüggőséget minden országban másként próbálják kezelni. Kínában eleinte az elektrosokkal próbálkoztak, ma már inkább nyári táborokat szerveznek, míg Amszterdamban 2006-ban megnyitották az első klinikát játékfüggőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!