Gyurkity Péter

Európát szemelte ki a legalizált koreai Napster

Zöld utat kapott a kormányzattól és a zeneipartól Dél-Korea legnagyobb zenei fájlcserélő hálózata, amely előfizetéses rendszerét Észak-Amerikában, illetve Európában is bemutatná a közeljövőben.

A Soribada hosszú utat járt be a mostani sikerig, hiszen 2005-ben még kemény harcokban maradt alul a kiadókkal szemben, amelyek sikeresen elérték betiltását. A zeneipar jeles képviselőit ugyanis túlságosan zavarta a korlátlan fájlcserélés, amely nemcsak a CD-eladásokra, de általában létükre is veszélyes volt, hiszen nem szorította mesterséges keretek közé a zenehallgató felhasználókat. Azóta sokat változott a helyzet, hiszen most zöld utat kapott a cég, amely a terjeszkedésen töri a fejét.

Teljes ingyenességről természetesen már nincs szó, ellenben a hálózaton kínált feltételek igen kedvezők az internetezőkre nézve. Utóbbiak ugyanis egy mérsékelt havidíj ellenében korlátlan mennyiségben oszthatják meg egymással a másolásvédelemtől megfosztott MP3-fájlokat, vagyis a megszabott díj befizetése után semmilyen korlátba nem ütköznek. Jóllehet ez még mindig zavarja a kiadókat és az őket képviselő szervezeteket, így például az IFPI vezetését, a jelek szerint a legalizálást még mindig hatékonyabb módszernek ítélték, mint a vég nélküli küzdelmet, amelyben valószínűleg alulmaradnának.

A hálózat jelenleg több mint 700 ezer koreai felhasználóval büszkélkedhet, tavalyi bevételük elérte a 29 millió dollárt, a profit pedig 3,9 millió dollárra rúgott. Európai riválisok becslése szerint az átlag felhasználó havonta mintegy 35 zeneszámot tölt le, ami szintén a megoldás népszerűségét mutatja. A mostani döntés azt jelenti, hogy teljes mértékben legálissá vált tevékenységük, nem kell félniük az újabb támadásoktól, hiszen immár a másik oldal is az ő táborukat erősíti. Nagyon úgy néz ki, hogy a partnerré vált kiadók a CD-eladások további gyors csökkenésétől sem tartanak, pedig John Kennedy, az IFPI első embere nemrég ismét erről beszélt.

A cég immár további terjeszkedését fontolgatja, szeretnék tevékenységüket kiterjeszteni az Egyesült Államokra és Európára, ahol nyilván szintén kedvező módon fogadnának egy ilyen platformot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!