SG.hu

A környezettudatosságot mérte a Sun

750 vállalatot kérdeztek a Sun Microsystems megbízásából, és az eredmények szerint hazánkban is terjed a környezettudatos gondolkodás.

"Zöldmérő" címmel indított környezettudatossági kutatássorozat második felmérésének eredményeit tette közzé a Sun. A GKIeNet Kft. közreműködésével közép- és nagyvállalatok körében készített reprezentatív felmérés ezúttal azt vizsgálta, hogy a hazai cégek számára mit jelent a környezettudatosság fogalma, mennyire tartják versenyképességi tényezőnek saját iparágukban, illetve összeegyeztethetőnek tartják-e a környezettudatosságot és a költséghatékonyságot.

Csak az internet több mint 100 milliárd kW elektromos áramot fogyaszt egy évben, ennek költségei meghaladják a 7.2 milliárd dollárt. Az informatikai adatközpontok energiafogyasztása 2000 és 2005 között megduplázódott, s 2010-re minden bizonnyal újra megkétszereződik. Az adatközpontok mintegy fele 2008-ra ki fog fogyni az energiaellátási vagy hűtési kapacitásból, vagy egyszerűen csak a helyből, jósolja a Gartner kutatócég, mely szerint az energiaszámlák eddig az IT -költések 10%-át tették ki, hamarosan azonban eljön az az idő, amikor akár ez az arány elérheti az 50%-ot is. A közeljövőben elképzelhető, hogy olcsóbb lesz egy kiszolgálót megvenni, mint üzemeltetni.

A GKIeNet Kft. által végzett kutatásból kiderült, hogy a magyaroszági vállalatok tisztában vannak a fenti előrejelzések hazai vonatkozásával, azonban tudatosan még nem tesznek meg mindent a környezeti szempontok előtérbe helyezéséért, döntéseik hátterében jelenleg elsősorban a különböző szabályozók, előírások állnak.

A környezettudatos gondolkodásmód hazai terjedését igazolja, miszerint az 50 fő feletti vállalatok már a versenyképességben is érzékelhető tényezőnek tartják, illetve a nagy volumenű beszerzéseik során is megjelentek a környezeti kérdések. Ennek ellenére a fontossági sorrendek közül kizárólag az önkéntes társadalmi felelősségvállalás területét lehet említeni, ahol nem a környezetvédelem szerepel az utolsó helyen, mivel a versenyképességi tényezők értékelésénél és a beszerzési döntések során is a környezeti szempontok bírnak az összes értékelt közül a legcsekélyebb jelentőséggel.

Az 50 fő feletti vállalatok 68%-a állította, hogy beszerzéseik során a kötelező szabályokon felül is figyelembe veszik az adott termék, eszköz vagy jószág környezeti ártalmi hatásait, de valójában ez a legutolsó szempont, amit mérlegelnek. A környezetvédelemmel kapcsoltban a legelkötelezettebbek a mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó vállalatok. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatában pedig a környezetvédelem elméleti támogatása a legjellemzőbb, ugyanakkor a saját iparágukban a legkevésbé fontos versenyképességi szempontnak tartják a vállalatok. Társadalmi felelősségvállalás címén az ágazatok között a pénzügyi szektor körében a legritkább a környezetvédelem támogatása.

A Sun házon belül törekszik a minél hatékonyabb energiagazdálkodás és környezettudatos működés megvalósítására. A cég az elmúlt év során konszolidálta Santa Claraban található központi adatközpontját, melynek során 66%-os hely és 61%-os energia-megtakarítást ért el. A régi 2177 szerver, 550 rack, 2.2MW energia felhasználás helyett 1015 szerver, 65 rack, 500kW energia felhasználás mellett növelte számítástechnikai kapacitását. A 738 háttértároló 225-re csökkentése és a kapacitás 292TB-ról 713TB-ra növelése (244% háttértár kapacitás növekedés 70%-kal kevesebb eszközzel) tudta biztosítani a megnövekedett felhasználói igényeket. A 2007-es év energia számlája a Sun-nak több mint egymillió dollárral csökkent, miközben a CO2 kibocsájtását 3227 tonnával csökkent éves szinten.

A Sun Microsystems úgy gondolja, hogy a technológiák fejlődésével már nem csak a számítástechnikai teljesítmény növelése az elsődleges szempont, hanem az is, hogy ez mekkora helyen és mekkora fogyasztás mellett érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #1
    a virtuális szerver divat eljött, ami lendíthet az arányaiban kisebb környezetszennyezésen.