Gyurkity Péter

Már a második legnagyobb az Apple iTunes

A cég népszerű zeneboltja immár a második legnagyobb a tengerentúlon, miután megelőzte több riválisát. Elemzők szerint hamarosan az első helyet is elhódítja, hacsak nem következik be törés az online forgalmazásban.

Az NPD Group kedden tette közzé a tavalyi év folyamatait és főbb fejleményeit összegző részletes jelentését. Ebben leszögezik, hogy bár - a zenekiadók nagy örömére - a piac teljes forgalma valamivel nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a CD-eladások folyamatos visszaesését alig tudta ellensúlyozni az internetes terjesztés fellendülése. Ez főleg azért érinti érzékenyen az ágazat nagyobb szereplőit, mert a vásárlók is jóval kevesebbet költenek így a kiadványokra.

Jellemző a CD-eladások szegmensében megfigyelhető trendre, hogy tavaly az amerikai tinik fele egyáltalán nem vásárolt ilyen zenei adathordozót. 2006-ban még 38 százalékos volt ez az arány, így jól látható a trend erősödése. Az idősebbek valamivel lassabban alkalmazkodnak, ám a váltás itt sem tagadható és a kiadók az NPD szerint tavaly újabb 1 millió vásárlónak inthettek búcsút. A zene természetesen továbbra is népszerű, amire mi sem jobb példa annál, hogy összességében véve 6 százalékkal több produkciót tudtak eladni 2007-ben. A gond csak az, hogy az internetes felhasználók körében is csökken az egy főre jutó kiadás, így a kiadók kevesebb bevételre tesznek szert.

Ami számunkra talán még érdekesebb, az a terjesztők toplistája. Itt ugyanis az iTunes már megelőzte az Amazon, illetve a Best Buy megoldását, így a lista második helyére ugrott előre. A nagy kérdés, hogy a még első helyen álló Wal-Mart meddig tudja tartani magát, ez utóbbi ugyanis elsősorban még a hagyományos korongokra támaszkodik. A becslés szerint az iTunes immár 50 millió vásárlóval rendelkezik, akik tavaly összesen 4 milliárd (!) zeneszámot vásároltak - nincs tehát ok a panaszra az Apple háza táján, a zenebolt további előretörése bombabiztosnak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #11
    Skyline--> Nincs rá pénzem, irigykedek...
  • Su0my #10
    dehogynem tud! csak szerződésben vannak a kiadókkal!
  • Skyline #9
    Apple--> Szart drágán,jót méregdrágán...
  • Gerygrey #8
    Nekem speciel nem csak az ingyenesség a fő ok, hanem a választék.

    Egyszer kipróbáltam az iTunes-t, gondoltam megnézem Nightwistől mi van. Találtam egy Wishmaster live koncertfelvételt, oszt' jónapot. Pirate Bay-en pedig "full discography all albums & singles 320kpbs + covers + lyrics + music videos" szintű pakkot találtam, és töltöttem le full sávszéllel. Most akkor vettem volna meg az egy darab számot (amit ráadásul valami használhatatlan formátumban árulnak) pénzért?

    Inkább elmegyek március 5-én a Jégcsarnokba a Nightwish budapesti koncertjére. Egyébként nem is ismerném ezt a zenekart, ha nincs Youtube, torrent és egyéb "gonosz terrorista" eszközök. Szemléletváltás kellene a zeneiparban, manapság nem hiszem el, hogy egy együttes nem tudja a dalait a saját weboldalán értékesíteni, és a koncertekből megélni.
  • Su0my #7
    egyébként én azért sem vagyok az online-zeneterjesztés (mai formája) mellett, mert egyrészt ugye CD+tok+borító+booklet, másrészt meg CD minőség és (akár 320 kbps-es, de általában 128/168/240 kbps) mp3 'minőség' igencsak távol van egymástól.. Jó nem akarom én isteníteni a CD-t, de szerintem mindenki tudja, mire gondolok.
  • Su0my #6
    ááá már nem azért most elszámoltam tízig, hogy ne offoljam még jobban teli a topikot, de hagyjuk már a warezolást...

    Go APPLE! :)
  • willcox #5
    Kissé mellé lőttél, nem gondolod?
  • matt taylor #4
    Lehet h a linux free, de PBről ugyanazt a zenét szeded le amit iTunesről, Linuxot meg nem kell összehasonlítani az XPvel
  • acdc #3
    Ez nem minden esetben van igy,pl: a linux is ingyenes es milyen pici a reszesedese desktopon.(Nekem mondjuk akkor sem kene ha fizetnenek,hogy hasznaljam.)
  • willcox #2
    Én még tudnék párat felsorolni, amiket soha nem fog leelőzni. Elvégre ami ingyen van, az mindig vonzóbb, mint amiért fizetni kell.