Napi Online

Igyekszik szebb lenni a plazma az LCD-nél

Hiába tört be az LCD-technológia a plazma területére, az utóbbi gyártói nem adják fel.

Az Egyesült Államokban a high-def tévék piacán az LCD az utóbbi időben visszaszorította a plazmatechnológiát, de az utóbbit támogató két fő gyártó, a Pioneer és a Panasonic nem mond le a plazma fejlesztéséről. A Las Vegas-i fogyasztói elektronikai show-n például igyekeznek bizonyítani, hogy a plazma jobb színeket és kontrasztot kínál ugyanazért az árért.


A Pioneer megalkotta az igazi fekete színt, azaz a legfeketébb feketét. Mivel a tévék esetén ez a "vászon", amire minden színt felvisznek, a tökéletes kontraszt alapja a tökéletes fekete szín. Az eredmény: a színek csábítóan előszivárognak a képernyőn, különösen azokban a jelenetekben, amikor nagyon nagy köztük kontraszt. A cég emellett előállt egy 125 centiméteres képernyővel, amely mindössze 9 milliméter vastag és 18 kiló.




A Panasonic hangsúlyozza, hogy a továbbra is támogatja a plazmát, annak ellenére, hogy LCD-tévéket is gyárt. Több mint 3 méter 70 centis képátlójú szupertévéjével mintegy jelezte, hogy az igazán nagy képernyők piacán elkötelezett maradt a technológia iránt. Mint a cég egyik vezetője nyilatkozta: az LCD-t sok gyártó azért részesíti előnyben, mert gyorsabban el lehet vele érni eredményeket. A plazma munkaigényesebb, de ha ezt belefektetik, akkor sok területen jobban teljesít, mint az LCD.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #5
    Final score: 9.5 vs 8

    Plazmából nem igazán kapsz (kiforrott, nem alacsony fényerős a túl kicsi cellák miatt) full HD-sat $5-6k és 50" alatt, LCD-ből meg 40"-től van ~$1500-tól, 50"-ben meg ~$2500-tól. És azért ilyen 10-15k:1 kontrasztarány sem olyan nagyon rossz, ami ebben az árkategóriában (CCFL-esek) van.

    Egyébként típusra válogatja, éppen egy adott plazma v. LCD ad-e szebb képet.
  • Riddick #4
    Találtam egy érdekes cikket,ami egy fullos tesz ujságra hivatkozik,ajánlom lcd sek figyelmébe : http://index.hu/tech/hardver/pljh071221/
  • Riddick #3
    Nos a 1080p plazma az létező dolog,kérdés hogy megéri e! Ugyanis ha valakinek van lcd monitora,tudja hogy az ilyesmi eszközök a nativ felbontásban adják a legjobb képet. És milyen 1080p anyag érhető el jelen pillanatban?? Blue ray lemezek talán. De,azt elég ritkán néz az ember. A többi más dologra,pl PC,DIVx,DVD,XBOX360 nem tul jó,mivel egyiksem dolgozik ilyen felbontáson. Arrol nem is beszélve,hogy plazmán dupla pixel majdnem dupla teljesítményt jelent áram felvételben. Viszont a plazmáknak nagyon szép a képük! Teljesen más mint az lcd-k nek.
  • JTBM #2
    Nem ártana 1080p-s plazma. Sokat tudna dobni az eladásokon...
  • Riddick #1
    Plazma Rules!