MTI

A klasszikus zenében is terjed a Radiohead-modell

A Radiohead után egy ünnepelt hegedűművész, Tasmin Little is a lemezkiadókat megkerülve, az interneten jelenteti meg az új albumát.

A fő különbség, hogy a Radiohead In Rainbows című lemezének online változatáért a rajongók fizethettek is, ha akartak - többnyire nem akartak -, a Naked Violin című album viszont hétfőtől ingyen letölthető a művész honlapjáról. "Nem pénzt akarok keresni, hanem tenni valamit a félreértett klasszikus zene érdekében" - mondta a 42 éves brit hegedűs. "Így könnyebben hozzáférhető, mégsem értékelődik le a munka. Csak számítógép kell hozzá meg internet. Ettől talán elmúlik az érzés, hogy a klasszikus zene csak akkor működik, ha a hallgatónak megvan hozzá a megfelelő háttere, képzettsége, vagy ha egy bizonyos társadalmi rétegből származik."

Sorrendben 24. lemezén Little három szólóhegedűre írt darabot játszik, Bach E-dúr partitáját, Paul Patterson kortárs brit szerző Luslawice Variations című művét, és a belga Eugene Ysaye harmadik, Ballada alcímű szólószonátáját. "Ezzel a három rendkívül különböző darabbal jól be lehet mutatni, hogy mi mindenre képes egy szál hegedű."

A "háztartási" lemezmásolás, a legális és illegális internetes zeneletöltés népszerűsége és a zuhanó cd-forgalom miatt egyre több művész kerüli meg a lemezkiadókat és a hagyományos terjesztési modellt. Prince legutóbbi albumát például a brit Mail on Sunday olvasói ingyen kapták a hírek mellé, a Radiohead pedig külön honlapon kínálta a szabadáras új lemezt. Tasmin Little nem akar szakítani a kiadókkal. "Igazából azt remélem, hogy a kezdeményezés nekik is használ. Lehet, hogy aki meghallgatja az anyagot, fogja magát és vásárol egy Bach-lemezt a boltban."

Az In Rainbows letölthető változatáért egyébként a rajongók döntő többsége egyáltalán nem fizetett, de amikor "fizikai" formátumban megjelent a lemezboltokban, Nagy-Britanniában rögtön az eladási listák élére került, amiből akár arra is lehet következtetni, hogy a modell működőképes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!