MTI

A Yahoo is a mobil internet felé tekintget

Saját fejlesztésű mobil internetplatformot mutatott be a Yahoo, amellyel külső fejlesztők is készíthetnek a szolgáltató oldalaihoz kapcsolódó, mobiltelefonon keresztül elérhető alkalmazásokat.

A világ egyik leglátogatottabb oldalának számító Yahoo internetes portál és tartalomszolgáltató Go 3.0 névre keresztelt fejlesztői platformjával kívánja lehetővé tenni a külső fejlesztők számára, hogy úgynevezett mini alkalmazásokat (widgets) írjanak a mobilos felhasználók számára. Ilyen például a MySpace az eBay vagy az MTV telefonon keresztül elérhető, "hordozható" változata. Jerry Jang a Yahoo társalapítója szerint a mobiltelefonokon elérhető legváltozatosabb webes alkalmazásokkal szeretnének előrukkolni, és ez rendkívül bonyolult feladat, ugyanis több milliárd mobilhasználó, több ezer különféle készüléken, több száz különböző szolgáltatón keresztül éri el őket. A kihívás az, hogy mindenki számára találjanak egy egyszerű kiindulási pontot - tette hozzá Jang.

A Yahoo Go egy sor letölthető eszköztárat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók a hétköznapi, internethez kapcsolódó feladatokat mobilokon keresztül érjék el, mint például az elektronikus levelezés, böngészés, fotófeltöltés, térkép keresés, hírolvasás. A szoftver korábbi verziói csak korlátozott hozzáférést engedtek a Yahoo tartalmaihoz, a jelenlegi változat a kisebb és a nagyobb fejlesztők számára is egyaránt lehetővé teszi, hogy különböző mobilos alkalmazást írjanak.

A Yahoo legnagyobb riválisa a Google, amely Android néven két hónappal ezelőtt mutatta be saját mobilos platformját. Az egykor nagyságrendekkel kisebb Mountain View központú vállalat két hónap alatt annyi bevételre tesz szert, mint amennyi a Yahoo éves bevétele. Jang a dolgok változását ígéri, ám úgy tűnik, hét hónappal ezelőtti vezérigazgatói kinevezése nem hozta lázba a befektetőket. A Yahoo részvényei 18 százalékot estek miközben a Google papírjai 21 százalékot erősödtek.

A dolgok "változását" sejteti az Intel bejelentése is, miszerint öt éven belül az internet sokkal személyre szabottabb lesz. Paul Otellini, vezérigazgató szerint néhány éven belül a mobiltelefonok a mai számítógépek processzorteljesítményével fognak rendelkezni. Az iparág pedig az internet egy sokkal használhatóbb változatának megteremtése felé halad. A nagy sebességű, vezeték nélküli adatátviteli rendszereknek köszönhetően pedig nem mi megyünk fel az internetre, hanem a világháló jön el hozzánk - tette hozzá Otellini.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!