Gyurkity Péter

Készülőben a következő Eee PC

Az Asus rövid bejelentéséből kiderül, hogy a CES alatt az Intel és a Sprint cégekkel közösen dolgoznak a következő Eee PC-n, amely nagyobb kijelzővel, WiMAX-támogatással és megújult belsővel érkezik.

A cég honlapján semmit nem árulnak el a gép részleteiről, mindössze annyit tudhatunk meg, hogy a jövő hétfőn induló CES-kiállítás alatt a három vállalat közösen mutatja be a következő generációs fejlesztést, valamint annak fontos újításait. Több forrás ebből arra következtet, hogy a készülék támogatja majd a technológia legfrissebb változatát, mások pedig arról számoltak be, hogy milyen egyéb fontos technikai részletekre számíthatunk.

Példaként említhető a kínai Commercial Times, amely saját forrásra hivatkozva lerántja a leplet az újításokról. Elsőként a nagyobb kijelzőt említik, aminek sokan örülhetnek, hiszen a céget sok kritika érte a jelenlegi, mindössze 7 hüvelykes példányok miatt. Ezt állítólag az új készülékeken egy 8,9 hüvelykes változat váltja majd fel, amely az eddig elérhető 800x480-as widescreen felbontást 1024x600-ra növeli. Az új panelek ára is növekszik, 40 dollár helyett 55-60 dollárra saccolják a költséget, ez azonban nem jelent majd számottevő növekedést a kereskedelmi árat illetően.


A másik fontos tudnivaló a belső megújulása, itt ugyanis a hírek szerint az Intel Menlow UMPC-platformját használják fel. Ez többek között egy vadonatúj, alacsony fogyasztású processzort is jelent, amely a jelenlegi, 90 nanométeren készülő és 900 MHz-es órajelen futó Celeron M chipet váltaná fel. Ehelyett egy 45 nanométeres Silverthorne processzort kapunk, amelynek fogyasztási mutatói a cég szerint akár tízszer kedvezőbbek lehetnek, vagyis jelentős csökkenésre számíthatunk. Az új készülék mellett várhatóan megjelenik a rendezvényen a Windows XP-vel szállított változat is, kiegészítve a jelenleg kapható négy típust (2G Surf, 4G Surf, 4G és 8G).

A jövő héten tehát kiderül, hogy az Asus pontosan mivel készült az idei évre. Egy ilyen készülékkel jó esélyeik lesznek a tervezett 3,8 milliós példányszám elérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #14
    Ugyanekkora meretu (10 inch), kijelzoju (7 inch, 480p), billentyuzetu (gombok szama, elrendezes) gepet mar 486-osban is gyartottak, neha meg hasznalok is egy ilyet (celszoftver fut rajta ssd-rol). Japanban az elmult 20 evben mindig volt forgalomban egy-ket ilyen meretu laptop. Az ujitas az, hogy most mar olcson is elo lehet allitani az egeszet, ami koszonheto az olcso medialejatszoknak, amik levittek az alkatreszek (aksi, kijelzo, ssd) arat. Egyebkent az asus is az uj kis fogyasztasu intel procihoz meretezte az eee aksijat, csak nem jott ki idoben ezert adtak ki azzal amivel.

    "Bár én azért maradok a használtan, 50 ezerért vett ThinkPad T40-emnél."

    En is egy regi thinkpad-et szoktam hasznalni ha kell, de nem hordom allandoan magammal a taskamban, pedig sokszor jol jonne ha elo tudnek venni egy laptopot. Aki azt mondja hogy ott vannak a pda-k, az probaljon meg egy win32-es programot futtatni egy nem x86-os pda-n. Ha kijon vegre magyarorszagon is (hivatalosan, szervizhatterrel), akkor veszek egyet.
  • sanner011 #13
    Jó irányba indultak el.
    Bár én azért maradok a használtan, 50 ezerért vett ThinkPad T40-emnél. :)
    Arra amire használom, bőven jó.
  • echo #12
    Szerintem pedig igaza van. Pont, hogy munkára ok lehet ez is. Persze nem minekinek, de sokaknak. SZerintem fog elvinni vevőt a drágább cuccoktól.
  • Inquisitor #11
    Eddig is volt ÍSubNotes gép, csak mondjuk a 300K kategóriában indult. Anno árultunk Gericomból ilyen pici gépet, körezti orvosk vitték mint cukrot ...
    No persze abban volt HDD, meg külső optikai meghajtó, sok egyébb hasznos vagy felesleges holmi, azért az Eee PC eléggé le van csupaszítva ...
  • PíszLávJuniti #10
    Mindegy már, csak lehessen kapni.
  • ivjoe #9
    :DDDDDDDDDDD
    Ezt azért gondold át mégegyszer. :D
  • ivjoe #8
    Hát +20$-ért a sima eeePC-ben is lehetett volna nagyobb kijelző.
  • FoodLFG #7
    Ez meredek kijelentés..
  • The Termentor #6
    Nem Értem hogy eddig miért nem csinált senki ilyet. Tudom-tudom, gyártólobbi de ez a technológia (nem a 45 nanometer) Rendelkezésre áll már egy pár éve és ezzela teljesítménnyel elég sok igényt ki lehet elégíteni. Ha 2 éve duplaennyiért adták volna akkor is nagyot durran. Én tuti vevő vagyok...
  • Ronny #5
    a nagyobb kijelzővel elég szépet robbanthatnak...