Napi Online

Ajándékötletek karácsonyra

A karácsony nem elsősorban az ajándékozásról szól, az viszont nem árt, ha olyannal lepjük meg szeretteinket, aminek örülnek. A drága műszaki cikkek esetében azonban könnyen vakvágányra tévedhetünk, hiszen nem mindegy, hogy egy friss és nagy jövő előtt álló, vagy éppen egy lassan elavulttá váló technológiára költünk-e el sokszor több százezer forintot. Most összeszedtük a legjellemzőbb nagy értékű műszaki ajándékokat, amelyeknek biztosan örülni fog mindenki.

Full-HD tévé

Már jó ideje az LCD- és a plazmatévék bizonyulnak slágernek a tévépiacon, viszont a felbontás eddig viszonylag kevésbé volt a figyelem középpontjában. Idén azonban a HD Ready készülékek után a full-HD-k tündököltek a rivaldafényben. A gyártók nagy tempóban bővítik ezen több mint kétmillió pixel megjelenítésére alkalmas televíziók kínálatát és mind kedvezőbb áron érhető el az egyre jobb, kiforrottabb technika. A Sharp a közelmúltban három Aquos P sorozatú készüléket is bemutatott, melyek 1920 x 1080 képpont megjelenítésére képesek. Sőt a cég immáron 132 centiméteres Full-HD monitort is kínál, elsősorban üzleti célokra.

Blu-ray és HD DVD-lejátszó

Nagy felbontású tévéhez nagy felbontású filmek is járnak, a Full-HD tévékhez pedig már kevésnek bizonyulnak a hagyományos DVD-lemezek. A Blu-ray és a HD DVD formátumok közötti harcnak ugyanakkor még nem látszik a vége, így aki ragaszkodik a kiváló képminőséghez, annak eddig érdemes volt két lejátszót tartania. Először az LG mutatta be mindkét formátumú lemezt olvasó lejátszóját, a BH100-at, amelynek továbbfejlesztett változata a szeptemberben bejelentett BH200. Várhatóan januárban csatlakozik hozzá a szintén "mindenevő" Samsung BD-UP5000. Ezen készülékek ára ugyanakkor még meglehetősen borsos, mintegy 250 ezer forint, így az sem kizárt, hogy a két szabványnak külön-külön megfelelő készülékek olcsóbban jönnek ki.

Számítógép

Ma már nem kell feltétlenül Apple Macintosht vennie annak, aki szép számítógépre vágyik. Szinte valamennyi nevesebb gyártó kínálatában találni a formatervet előtérbe helyező, "mindent egybe" típusú asztali gépet. Ilyen a Dell nemrég bemutatott XPS One-ja is, amely feltűnően kevés helyet foglal el az íróasztalon. A 20 colos LCD-monitorral szerelt gép belsejében az Intel Core 2 Duo processzorát és legalább két gigabájt RAM-ot találunk, de az olyan multimédiás kiegészítők, mint a két megapixeles webkamera vagy a beépített mikrofon sem hiányoznak. Előremutató, hogy már nem hagyományos, hanem Blu-ray dvd-írót is lehet opcionálisan rendelni a kiépítéstől függően 250-400 ezer forintba kerülő gépbe, amely oldalára szerelt hangszóróinak köszönhetően így igazi médiaközpontként funkcionálhat a háztartásban.

Mobiltelefon

Ha drága és igényes mobiltelefonról van szó, akkor a Vertu neve hamar előkerül. A Nokia luxusmárkája idén sem hagyta cserben vevőit, a megbizonyosodáshoz elég az Ascent Ti típusra gondolni. A titánötvözetű vázzal és zafírüveggel készülő telefon megjelenésén felül szolgáltatásaiban nyújt az átlagos mobiloknál jóval többet. Egy gomb megnyomásával például a nap bármely szakában elérhető a Vertu Concierge, melyen keresztül asztalfoglalást, színházjegyet vagy éppen szabadidős programokat segítenek szervezni a cég munkatársai. Az Ascent Ti persze tudásával sem marad szégyenben: a Symbian S40 operációs rendszert futtató telefont egy három megapixeles kamerával és négy gigabájtnyi memóriával is felszerelték. A több mint 1,3 millió forintos alapárért cserébe ez azonban el is várható, ahogyan az is biztos, hogy egy Vertu kibontása után senki nem fog szomorkodni a karácsonyfa alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!