Berta Sándor

Songza - YouTube-videók kép nélkül

A zenei oldal a létrehozói szerint a human interfacenek nevezett módszer ékes példája és kérésre bármennyi zeneszámot képes lejátszani.

A Songzát a 23 éves Aza Raskin, az Apple 2005-ben elhunyt egykori meghatározó egyéniségének, a Macintosh névadójának, Jef Raskinnak a fia alkotta meg Scott Robbin webfejlesztővel közösen. A program kifejlesztését Raskin cége, a Humanized támogatta.

A Songza alapötlete Jef Raskintól származik, amit alig egyetlen hónap alatt Scott Robbin valósított meg. A honlap idén november 8-a óta érhető el. Az ötlet egyszerű: a felhasználó egy keresőablakba beírja egy előadó nevét vagy egy dal címét, majd a találatok közül kiválasztja a neki tetszőt. Egy menü bukkan elő, amelyben lehetőség van a felvétel lejátszására, lejátszási listára való felvételére, értékelésére vagy másokkal való megosztására.

A használt Ajax-interfész lehetővé teszi, hogy a zeneszámot közvetlenül a böngészőben lehessen megnyitni és lejátszani. A zeneszámokat a Songza a YouTube adatbázisából keresi ki és ehhez a videomegosztó portál alkalmazásprogramozási felületét (API) használja fel. Az egyetlen különbség, hogy a program a videókat nem jeleníti meg, csak a hangot szólaltatja meg.

Az oldal jelenlegi formájában bemutató célokat szolgál és elkészült hozzá egy Firefox-kiterjesztés is. Kérdés azonban, hogy a szerzői jogi szervezetek miként viszonyulnak majd a Songzához és működéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)