MTI

Videoüzenet fenyegeti Németországot és Ausztriát

Újabb, Németországot és Ausztriát fenyegető videoüzenet bukkant fel. A bécsi belügyminisztérium kedden megerősítette a tényt, de közölte azt is, hogy nincs "kézzelfogható veszély".

A videofelvételt a Globális Iszlamista Médiafront (GIMF) internetes hírportál hozta nyilvánosságra, ugyanaz a honlap, amely már márciusban is közzétett egy fenyegetést tartalmazó üzenetet a két német nyelvű ország ellen, mert csapatokat küldtek Afganisztánba a tálibok ellen fellépő nemzetközi erőbe. Osztrák sajtóértesülések szerint a mostani felvétel elsősorban Németország ellen irányul. Dicsőíti a 2001. szeptember 11-én amerikai célpontok ellen intézett terrorista támadást, és bejelenti a tálibok küszöbönálló téli offenzíváját.

Ausztriát csak a végén említi meg, méghozzá két vonatkozásban. Egyfelől ismét szóba hozza az osztrák hadsereg afganisztáni küldetését, másfelől az osztrák kormányt tablóképe alatt a következő szöveg olvasható: "...Követeljük, hogy tüstént engedjétek szabadon a Bécsben őrizetbe vett testvéreinket, különben meg fogjátok bánni, hogy muzulmánokat merészeltetek börtönbe zárni."

Az üzenet Mohamed M.- re és feleségére utal. Mindkettőjüket az ősszel tartóztatták le az osztrák hatóságok terrorista tevékenység gyanújával. A 22 éves férfiról feltételezték, hogy ő működtette a GIMF-honlapot, amely különböző propagandaanyagokat, videókat, fenyegetéseket és al-Kaidáról szóló híreket közölt német nyelven. Később olyan értesülések jelentek meg róla a sajtóban, hogy valójában egy veszélyes internetes terrorhálózat tagja volt és magas szintű al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkezett.

A bécsi belügyminisztérium szóvivője megerősítette a videofelvétel tényét, de leszögezte, hogy "konkrét veszély nem állapítható meg belőle". Közlése szerint a kormány tagjait tájékoztatták a videoüzenetről, az osztrák hatóságok együttműködnek a német kollégákkal az ügyben. Úgy vélte, hogy a felvétel nem több a sajtó érdeklődését felkeltő propagandafogásnál. Az üzenet körülbelül egy hete jelent meg, és különböző szélsőséges honlapokon körözték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!