Berta Sándor

plebsTV: hírek YouTube módra

Felhasználók ezrei töltenek fel videókat a YouTube és más videomegosztó portálokra. A plebsTV kitalálói arra gondoltak, hogy ezekből a helyi eseményeket bemutató rövidfilmekből egy online hírcsatornát lehetne létrehozni.

A plebsTV első ránézésre egy fehér és kék színekben pompázó világatlasznak tűnik. A multimédiás portál azonban ennél jóval több. "Az emberek szemtanúk, a szemtanúk pedig riporterekké válnak" - ez a honlap mottója. S valóban, a cél, hogy miközben bárki szabadon csereberélgetheti a videóit és a fotóit, létrejöhet egy a YouTube rendszerére hasonlító online hírcsatorna.

A technológia rendkívül egyszerű. A bejelentkező tudósítóknak elég csupán megadniuk, hogy hol vannak, majd fel is tölthetik a videóikat a különböző (politika, panoráma, életstílus stb.) kategóriákba. Az egyes felhasználók kapcsolatba léphetnek egymással, értékelhetik mások tudósításait, linkeket küldhetnek egymásnak és még pénzt is kereshetnek. Egy amatőr rendező-tudósító filmenként egy eurót kap. Bármennyire is nagyszerű és egyszerű az ötlet, eddig két hónap alatt csupán 200-an jelentkeztek tudósítónak. Jövőre azonban ez Marcus Riva társalapító szerint már elérheti a 40-50 000 regisztrált felhasználót.

"Bármennyire is nagyszerű egy ötlet, kérdés, hogy mennyire mozgatja az emberek fantáziáját" - mondta Jan Schmid bambergi webkutató. Ezenkívül az is kérdéses, hogy kinek mi az érdekes. Hiszen lehet, hogy egy helybéli lakosnak fontos egy ottani esemény vagy rendezvény, de egyáltalán nem biztos, hogy ez onnan több ezer kilométerre élő embereket is valóban érdekel. Ennek ellenére az amatőr tudósításokban nagyon nagy lehetőségek vannak. A plebsTV felválthatja a hagyományos újságírói, riporteri munkát, amire már ma is vannak példák (Center TV stb.). Az RTL szintén előszeretettel hazsnál fel a nézői által beküldött fotókat és videókat. "Például az időjárás-jelentéseknél nagyon kapóra jönnek ezek a felvételek" - mondta Matthias Bolhöfer, az RTL szóvivője.

S valóban, talán nincs is jobb és a hírügynökségek számára mindenképpen olcsóbb helyi amatőr tudósítónál, aki a szubjektív érzéseit is tolmácsolhatja. Nem véletlen az sem, hogy a nagy televíziós társaságok közül egyre többnek van külön csatornája a YouTube-on és a többi videomegosztó portálon. "A MyVideo oldalain jelen van a ProSieben és a Sat.1 és ebből profitálunk is" - ismerte el Matthias Falkenberg, a két adó partnerének számító SevenOne Interactive vezetője. Éppen ezért bizakodók Marcus Riva és a társai is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #2
    a plebs jelentése nálunk nem ilyen aljanép?
  • Gnome #1
    a plebejusok Tvje..eztökjo...^^