Berta Sándor

Elindult a YouTube német oldala

Franciaország, Lengyelország és hét másik állam után immár Németországban is elérhető a népszerű videomegosztó portál helyi változata.

"A YouTube immár Németországban is elérhető" - jelentette be büszkén a YouTube.de. S valóban, a Featured Videos menüpont neve ma már Empfohlene Videos volt, azonban fontosabb különbséget a látogatók nem igazán fedezhettek fel az eredeti amerikai honlaphoz képest.
A videomegosztó oldal azonban tartogat meglepetéseket, például tehetségkutató versenyt indított, amelyre bárki nevezhet a saját klipjével, ha az vicces és kreatív. A portál azt reméli, hogy sok felhasználó érdeklődését felkeltheti. A pályázóknak a felvételeket november 25-ig kell beküldeniük és a nyertes nevét december 6-án a berlini Secret Talent Award gála keretében jelentik be.

A YouTube egyúttal számos támogatót is szerzett. Az FDP már tavaly óta saját csatornát üzemeltet, mostantól hasonlóképpen tesz a ZDF is. A YouTube ZDF ugyan már tavaly május 2-a óta élt, azonban a televízió csak nemrég kezdte meg feltölteni a csatornát tartalmakkal. A honlap németországi rajtjára a ZDF csatornájában már 94 videó, köztük hírműsorok felvételei és más érdekes rövidfilmek is láthatóak voltak. Emellett Claus Kleber műsorvezető egy külön rövidfilmben a ZDF mediathek nevű online filmszolgáltatását reklámozta.

A YouTube németországi oldalának indulását hónapokon át a GEMA nevű, a zenészek és művészek érdekeit képviselő szakmai szervezet hátráltatta. A GEMA azt akarta elérni, hogy a német előadók minden nyilvánosságra hozott klipje után a Google fizessen szerzői jogdíjat. A szervezet emellett követelte, hogy azokat a felvételeket, amelyek után a cég nem fizet licencdíjakat, törölje. A tárgyalások csak idén júliusban zárultak le.

A YouTube egyébként korábban már jelezte, hogy a németországi oldalán szintén alkalmazni fogja az illegális tartalmak kiszűrésére kifejlesztett rendszerét. "Olyan megoldáson dolgozunk, amely lehetetlenné teszi, hogy egy korábban már eltávolított videót valaki újra feltöltsön az internetre" - közölte Kay Oberbeck, a Google észak-európai szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!