Napi Online

Rakétaként bukkant fel az Alibaba.com

Újabb kínai sikersztori, 200 százalékos haszon egy nap alatt: A Google óta nem látott sikert aratott az Alibaba.com elsődleges részvénykibocsátása.

A hongkongi tőzsdére kedden bevezetett Alibaba.com részvényeire 256-szoros túljegyzés érkezett, papíronként az egy részvényre jutó 2007-ben várható profit több mint százszorosáért. Az internetes kereskedelemre szakosodott kínai cég elsődleges részvény kibocsátási akciójából mintegy 1,5 milliárd dollárt tett zsebre, részvényenként 13,5 hongkongi dollárért kínálva összesen mintegy 860 millió részvényét, a vállalat megnövelt alaptőkéjének 17 százalékát. Az Alibaba.com iránti érdeklődés ezzel megközelítette a Google 2004-es IPO-ja során tanúsított, 1,67 milliárd dollárt érő figyelmet.

Az Alibaba.com részvényei iránti kereslet azonban minden előzetes várakozást felülmúlt azzal, hogy az árfolyam a kereskedési nap végére a kibocsátási ár közel háromszorosára emelkedett, közel 200 milliárd hongkongi dollárra emelve a cég piaci értékét. Az Alibaba.com anyavállalatának, az Alibaba Groupnak 40 százalékos tulajdonosa a Yahoo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!