Napi Online

A nemzettel együtt fejlődne a Synergon

Nagyon optimista a közeljövőben kiírásra kerülő Nemzeti Fejlesztési Terv II.-ben való részvételével kapcsolatban a Synergon igazgatósága, a projektek hatására a társaság nyeresége látványosan nőhet. Az igazgatóság újabb opciós programot javasol, az első csomag lehívása 2000 forint feletti tőzsdei árat feltételez.

Nagy reményekkel tekint a Synergon a Nemzeti Fejlesztési Terv II. közelgő kiírása elé. Mint a társaság gyorsjelentését értékelő sajtótájékoztatón tegnap elhangzott, a cég vezetése az áttörés éveként tekint 2008-ra, és ez nem az álmodozás kategóriája - mondta el Jeszenszky Zoltán vezérigazgató. A hatalmas értékű projektek kiírása az év végére csúszott, ez azonban nem érintette hátrányosan a Synergont, sőt szokatlan módon még örültek is neki. A Synergon átszervezése ugyanis nyár végére fejeződött be, s így már az új vezetési struktúrával vághatnak bele a projektekbe.

Mint Bokorovics Balázs igazgatósági tag elmondta, kedvező, hogy az NFT2 különböző programjainak kiírása összecsúszott, mert így a jelentősebb tőkeerővel rendelkező Synergon és néhány erősebb versenytársa nagyobb eséllyel indulhat a pályázatokon. Az igazgató úgy véli, a hatalmas megrendeléseket a hazai informatikai ipar vélhetően nem is tudja majd teljesen kielégíteni.

A finanszírozás sajátossága, hogy ezek a projektek 20 százalék előleggel futnak, vagyis a nyertes cégnél jelentős saját forrásokat kötnek le; a Synergon ezért sem kezdett terjeszkedni, ugyanis minden pénzre szüksége lesz. Kérdésünkre Bokorovics azt valószínűsítette, hogy a forrásigény miatt egyelőre nem várható, hogy a társaság a közeljövőben saját részvényt vásárolna, bár a rendkívüli közgyűlés napirendjén szerepel az ezzel kapcsolatos hatáskör bővítése (az ár és később, a törvényi szabályozás változásával párhuzamosan a mennyiség tekintetében).

Mint mondta, az új opciós program mellett tovább él a régi is, amelynek sajátossága, hogy a lehívást követően két évig a cégnél kell maradniuk az érintetteknek. A régebbi opciós program fedezetét a társaság 342 ezer prompt saját részvénye képezi, de a 610 ezer darabos új programra is megvan a fedezet, a Synergon ennyi határidős vételi pozícióval rendelkezik. Bokorovics szerint könnyen lehet, hogy a működés jelentős készpénzigénye miatt az előbbi csomagot is átkötik határidőre. Az újabb opciós programmal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az igazgatók nem kapnak tiszteletdíjat munkájukért.

A társaság a harmadik negyedévben 14 százalékkal csökkenő, 3,7 milliárdos árbevétel mellett 87 millió forint adózott eredményt ért el, az EBITDA 136 millió forintot tett ki. Az eredményeket pozitívan értékelte a társaság vezetése. Bár az árbevétel alacsonyabb a vártnál, a hatékonyság folyamatosan nő, ami egyrészt az eladott áruk beszerzési értékének csökkenése, illetve a költségcsökkentés hatása. Jövőre viszont várhatóan mind az árbevétel, mind a nyereség megugrik, a társaság stabilan hozni fogja az idei második negyedév remek teljesítményét.

Az új opciók 1900 forintról startolnak Közzétette a decemberi közgyűlés elé terjesztendő új opciós program részleteit a Synergon igazgatósága. Annak értelmében a jelenleg futó ösztönzési rendszer mellett - melynek keretében még mintegy 300 ezer részvény vár kiosztásra - párhuzamosan egy újat is indít a társaság. Ez igen hasonló lesz a most is futó programhoz: a vezetők három részletben összesen 610 ezer részvényt hívhatnak le az opció megnyílását megelőző 180 napos tőzsdei átlagáron, de minimum 1900 forinton. Az egyes csomagok megnyílása az árfolyam emelkedéséhez kötött: az első pakkhoz 15, a másodikhoz 30, a harmadikhoz 45 százalékos drágulást követően férhetnek hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petko #2
    el se olvasom csak az első mondaton nevetek már egyet.. "nagyon optimista"... hát én is az lennék ha már előre le lenne zsírozva egy 5-10x es árú közbeszerzési pályázat megnyerése
  • Komolytalan #1
    Most ebből valakinek jött le más, minthogy a Synergon fogja a kormányzati negyedhez szállítani a gépeket, meg rajtuk keresztül veszik meg a windózokat? Erre azért nem kéne ilyen büszkének lenniük.