MTI

EU pénzekkel fejlesztik a román e-gazdaságot

Az információ-technológia alkalmazását, a korszerű elektronikus közszolgáltatások fejlesztését, hatékonyságuk növelését, valamint az e-gazdaság fejlesztését támogatják a román távközlési tárca által irányított uniós strukturális alapok - mondta Winkler Gyula, a tárca vezetője Kolozsváron.

A miniszter a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétvégi Országos Önkormányzati Konferenciáján hangsúlyozta: ezek az alapok a gazdaság versenyképességének emelését szolgáló Operatív Program részét alkotják. Felhívta a figyelmet: Erdély fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy a magyar irányítású önkormányzatok Romániában hatékonyan hívhassák le majd a strukturális alapokat. Ez azonban nem cél, hanem eszköz - tette hozzá a miniszter, megállapítva: ahhoz, hogy Erdély versenyképességét növelni lehessen, szükség van modern kommunikációs eszközökre. A távközlési tárca által irányított uniós strukturális alapok támogatják az információ-technológia alkalmazását, a korszerű elektronikus közszolgáltatások fejlesztését, valamint az e-gazdaság fejlesztését - mondta.

Ezek többet jelentenek, mint a számítástechnikai eszközök beszerzése - vélekedett Winkler, aki szerint olyan hálózatot kell kialakítani, amely az e-tanulás, az e-gazdaság, az e-kormányzat szolgáltatásait fejleszti. A tervek szerint novemberben a kis és középvállalkozóknak, valamint a civil szervezeteknek, januárban-februárban pedig az önkormányzatoknak szóló pályázati kiírás jelenik meg - jelezte a távközlési miniszter.

Winkler Gyula felhívást intézett a romániai magyar vezetésű önkormányzatokhoz: egyeztessenek a tervezett információtechnológiai fejlesztésekről a területükön működő vállalkozásokkal, civil szervezetekkel. Szerinte így kialakulhat egyfajta partnerségi viszony, a novemberi kiírást követően a pályázók, a vállalkozók és a civil szervezetek az önkormányzatokkal összehangolva alakíthatják a fejlesztést. Ezáltal fokozható a strukturális alapok hatékony felhasználása, és növelhető a versenyképesség - mondta a miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!