Napi Online

300 munkahelyet teremtett az SAP

Nincsenek gondjai a munkatársak felvételével Dudits Ádámnak, az SAP Labs Hungary ügyvezetőigazgató-helyettesének, mert az attraktív fizetések, a továbbképzési lehetőségek és a kellemes munkakörnyezet úgy vonzza az informatikusokat, mint a mentetlen adatlemez a sérülést.

Eredetileg az SAP AG alapvetően az SCM fejlesztése érdekében alapította a magyar bázist, aztán bővítették a fejlesztési területeket. Jelenleg melyek ezek?
- Az SAP Labs öt fő területen tevékenykedik: Supply Chain Management, Industry Development, ERP Development, Globalization Services és NetWeaver Development. Legtöbb erőforrásunkat továbbra is az ellátásilánc-menedzsment szoftverek (Supply Chain Management, SCM) fejlesztése köti le. Második fő tevékenységünk a jelenleg dinamikusan bővülő iparág-specifikus üzleti folyamatok (Industry Development) egyes területeinek - az Industry Composite Development Program (iCOD) és a Dealer Business Management (DBM) - fejlesztése. Foglalkozunk még ERP-rendszerekkel is, amelyen belül az SAP Labs Budapesten az Aerospace and Defense és az Automotive területekre koncentrál. NetWeaver-fejlesztéssel ez év tavaszán bővült ki tevékenységünk. Mindezeket a szoftverlokalizációs (Globalization Services) tevékenységünk mellett végezzük.

Hogyan látja, várható-e hangsúlyeltolódás a különböző területek között?
- A jelenlegi trendeket figyelve azt látom, hogy a legdinamikusabban fejlődő részlegek most az SCM, az Industry Development, illetve az ERP. Itt ugyanis vannak bizonyos ígéretes jelek, hogy ezen fejlesztési területek még több feladatot fognak kapni, ezért jó lehetőségeket látok a fejlődésre, de a 2008-as tervek véglegesítése még hátravan. Persze a biztató jelek mellett tudni kell, hogy a döntési mechanizmusok - mint minden multinacionális cégnél, ahol körültekintő elemzések előzik meg a döntéseket - meglehetősen összetettek.

Az SAP Labs megalakulásakor komoly támogatást kaptak a Gazdasági Minisztériumtól, ennek fejében egy meghatározott nagyságú munkahelyteremtést vállaltak. Hogyan állnak ennek a teljesítésével?
- Jól. Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy amikor tényleges megalakulása előtt az SAP Labs Hungary létrehozása szóba került, az akkori gazdasági kormányzat - nevezetesen Kóka János - "vette a lapot" és az SAP javaslatára megváltoztatták azokat a gazdasági szabályozókat, amelyek egy hozzánk hasonló beruházással járó munkahelyteremtés támogatását lehetővé tették. Korábban ugyanis az akkori jogszabálynak megfelelően nagyrészt a befektetett összeg határozta meg az államtól kapható támogatás mértékét.

Kóka János miniszter úr megértette, hogy ezek a szabályozók nem hatékonyak, hiszen a képzésigényes, rendkívül nagy szaktudást és kevés beruházást igénylő munkahelyeket nem fogják ilyen körülmények között Magyarországra hozni. Mi sem vettünk területet, nem építettünk ingatlant, s amit beruháztunk, az számítástechnikai eszközökben és irodabútorokban áll. Viszont teremtettünk közel 300 új munkahelyet és legfőképpen a munkatársaink képzésének szenteltünk figyelmet és sok-sok pénzt. De hogy a kérdésére válaszoljak, az SAP Hungary arra vállalt kötelezettséget 2005 májusában, hogy 310 munkahelyet hoz létre 2007 végéig. Ebből 2007 szeptemberéig 270 valósult meg, amelyből 230-an dolgoznak az SAP Labsnál.

Sok vállalat panaszkodik, hogy nagyon nehezen talál a munkaerőpiacon magasan képzett informatikust. Ön is így tapasztalja?
- Nem. Sok a jó informatikai szakember. Az egyes fejlesztési területek bővítésekor - szerencsére nagyon alacsony nálunk a fluktuáció, így a távozó munkatársak pótlására fordítandó energia nem jelentős - aránylag gyorsan, néhány hét alatt találunk a piacon megfelelő számú és képzettségű jelöltet. Úgy látom, hogy az attraktív jövedelem és az SAP neve, az itt megszerezhető tudás és képzés nagy vonzerő. Ráadásul a Graphisoft-parkot is kedvelik a munkatársaim: csöndes, kulturált munkahelyet biztosít. A 2006 októberében átadott új, 8000 négyzetméteres irodaházunk pedig minden kényelemmel felszerelt, nemrég nyitottuk meg fitnesztermünket, ahol Magyarországon ritkaságnak számító módon egész nap szakemberek által vezetett edzések állnak munkatársaink rendelkezésére. (Zárójelben jegyzem meg, hogy jó lenne, ha a pénzügyi kormányzat a kollégáink egészségmegőrzésére költött összeget nem sarcolná további 54 százalékos szja- és 29 százalékos tb-járulék fizettetésével.)

Persze aktívan is dolgozunk az utánpótlás megteremtéséért, többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel több szálon folyik az együttműködés. Végzős hallgatóik közül sokan nálunk töltik szakmai gyakorlatukat. Ezen túlmenően az egyetemen egy olyan előadás-sorozatot is tartunk, ahol munkatársaink az SAP-rendszerek alapját, az ABAP programozás egyes területeit ismertetik meg az érdeklődő hallgatókkal.

A SAP Labs épületének átadásakor Claus Heinrich, az SAP AG igazgatósági tagja azt nyilatkozta, hogy a kutatóközpont vezetésében - az anyavállalat törekvésével egybehangzóan - már a magyar szakemberek kerültek többségbe. Igaz az értesülés, hogy még az idén önt nevezik ki ügyvezető igazgatónak?
- Nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni az értesülését. Amit mondhatok, hogy amikor az SAP Labs megalakult Magyarországon, jóval kevesebb magyar volt a menedzsmentben. Első lépésként az volt a célkitűzés, hogy a vezetésben minél nagyobb arányban legyenek magyarok. Ez a törekvésünk már valóban megvalósult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!