Gyurkity Péter

Januárban frissül a Radeon HD 2400 és 2600

Folyamatosan érkeznek a hírek a két rivális gyártó újabb grafikus kártyáiról. A legújabb értesülés szerint az AMD januárban frissíti középkategóriás megoldásait, 55 nanométerre szorítva le a csíkszélességet.

A hétvégén még arról számolhattunk be, hogy várhatóan novemberben bukkan majd fel a boltokban a GeForce 8700 és a Radeon HD 2700, most pedig már arról érkezett hír, hogy a HD 2400 és 2600 kártyákat is frissítené az AMD. Ezek ugyan most is jól fogynak, ám a gyártástechnológia leváltásával még tovább növelhető az órajel, anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná a fogyasztást és hőtermelést.

Ennek megfelelően az új Radeon HD 2400 (RV635) és 2600 (RV620) már 55 nanométeren készül a TSMC gyártósorain, szemben az eddig megjelent változatok 65 nanométerével. A magórajel a források szerint mindkét chip esetében 800 MHz lesz, ami nagyobb mint a most kapható változatoknál. A frissített vezérlők emellett PCI Express 2.0, Shader Model 4.1 és DirectX 10.1 támogatást is biztosítanak, vagyis utóbbi révén már a Vista első javítócsomagjára is készül az AMD. Szintén megjelenik a Displayport támogatása is, vagyis az új szabvány egyre több kártyán tűnik majd fel.

Az első tesztpéldányok várhatóan októberben készülnek el, a kereskedelmi megjelenésre azonban csak januárban kerül majd sor. Mindkét vezérlő két változatban érkezik, Pro és XT jelöléssel. A hivatalos elnevezésről ugyan még nem érkezett hír, ám a források szerint ez Radeon HD 2500 és 2650 lesz, vagyis meglehetősen nagy lesz választék, amennyiben addigra valóban megjelenik a HD 2700 és forgalomban maradnak a jelenlegi változatok is. Az AMD szokásához híven ezúttal sem volt hajlandó kommentálni a hírt, ám a megjelenést - és az időpontot - többé-kevésbé biztosra vehetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #3
    Pár hónapja vettem egy notit nvidia 8600GT 256MB kártyával. Nem bántam meg, az én stratégiai játékaimat (Mediaval II, Supreme Commander) remekül viszi.

    A PC-mbe pedig 50-60W-nál többet fogyasztó kártyát úgysem fogok venni, ezért nekem mindenképpen kiesnek a csúcskártyák...
  • drizzt1666 #2
    valszeg. gef 8800 ultra ~25 fps-t produkál egyes dx 10 gammákban. Tényleg megéri azt a ~ 100 ropit.
  • Csurika #1
    Akik mostanában vettek DX10-es kártyát, lehet hogy bánkódhatnak ?