MTI

Microsoft: piacnyitás az Open XML szabványosításával

Az Open XML dokumentumformátum szabványosításával a Microsoft a piac felé szeretne nyitni, bemutatni azt, hogy minden partnerét és ügyfelét egyformán kezeli, s egyenlő hozzáférést nyújt számukra az Office irodai csomag állományformátumainak specifikációja tekintetében - mondta Lerch Attila, a magyarországi leányvállalat üzletfejlesztési igazgatója.

Elmondása szerint az International Organization for Standardization (ISO) nemzetközi szabványügyi szervezet 103 tagországa szeptember 2-ig szavazhat arról, szabvánnyá kívánja-e emelni az Office 2007-ben bemutatott fájlformátumát. Magyarország júniusban kötelezte el magát a szabványosítás mellett, a Magyar Szabványügyi Testület illetékes bizottsága 8:3 arányban szavazta meg az Open XML szabvánnyá emelését. Az igazgató kifejtette: a folyamat jól halad, mivel a napokban a Német Szabványügyi Hivatal határozott úgy, hogy kiegészítésekkel támogatja az Open XML szabványosítását. Augusztus 23-i ülésén az USA nemzeti szabványügyi hivatala hasonlóképpen több mint kétharmados többséggel döntött az Open XML szabványosításának támogatásáról.

Lerch Attila szerint a nemzetközi szabványosítás piaci előnyökkel is jár, mivel ha egy cég a szabványnak megfelelő terméket hoz létre, azt könnyebben el lehet adni például egy állami beszerzési pályázaton, mint a nem szabványosat. Közlése szerint nagyon sok mérnöki munka van a Microsoft Office nyílt formátumának kifejlesztésében, s azzal, hogy az ISO befogadja ezt szabványként, mintegy elismeri a Microsoft erőfeszítéseit.

A Microsoft 2005 őszén jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. Az Open XML specifikációt még 2005 novemberében benyújtották az Ecma Internationalhez, amely decemberben létrehozta a dokumentumformátum szabványosításáról döntő TC45-ös bizottságot, amely rendszeresen tart egyeztetéseket. Amennyiben a tagországok többsége támogatja az Open XML-t, abból legkorábban 2008 elején lehet szabvány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dikki*yysw #6
  A cikk valótlant állít.
 • turul16 #5
  "Magyarország júniusban kötelezte el magát a szabványosítás mellett, a Magyar Szabványügyi Testület illetékes bizottsága 8:3 arányban szavazta meg az Open XML szabvánnyá emelését."

  Pénteken újra lesz magyar szavazás OOXML témában az MSZT-nél

  Ti. az előző nem volt szabályos.
 • Drvanger #4
  Így van. Bővebben ezekrőlitt lehet olvasni.
 • Rzr #3
  A szokásos MS taktika. Félve attól, hogy kegyvesztettek lesznek néhány fontos piacon (pl.: EU) elkészítették a saját "szabványos" dokumentum formátumokat. Azt az MS is nagyon jól tudja, hogy a fejőstehén Office pozíciói komolyan megrendülnének, ha bárki képes lenne arra, hogy 100%-os biztonsággal kompatibilis irodai programcsomagot hozzon létre.

  Az átverés a következő: bár XML alapú az MS OpenXML-je (benne van a nevében is) és így egy nyílt szabványon alapul, DE bizony ennek nem nagyon örülhet senki, mivel a szép számmal tartalmaz a "szabványtervezet" olyan bináris tag-eket (pl.: ActiveX,...), melyek már nem nyílt szaványok, így értelmezésük/feldolgozásuk mindenképpen egy gyártóhoz és egy platformhoz köt. (MS + Windows) Ennyit a nyíltságról.

  Szomorú, hogy az MS "lobbierejével" megtalálja a "gyenge pontokat" és egy gúzsbakötő szabvánnyal ajándékozza meg az IT világot...
 • AranyKéz #2
  Mevaaaa ?

  Az ISO már szabványosította az OpenDocumentet, az OpenXML-t leszavazták a picsába. Most a Microsoft mégis ki akarja harcolni hogy az ő szarját használják ?!
 • sly007 #1
  Ehh. MS már megint monopóliumra tör. Kíváncsi leszek hány program fog 6000 oldalas doksi alapján elkészíteni a szabványos dokumentumot. Azért lássuk be hogy minél nagyobb egy szabvány annál nehezebb a betartása. Szóval az MS a monopóliumával csak átverekszi azt a fránya szabványosításon valahogyan a saját Open(?) XML-ét.

  "sok mérnöki munka van a Microsoft Office nyílt formátumának " Jah, azért 6000 oldalas doksi elkészítése nem kis munka. Meg valahogyan még tisztázni is kellene egyes részeket.