MTI

Gyilkossági videófelvétel került fel az internetre

Egy tádzsik és egy dagesztáni fiatalember horogkeresztes zászló előtti kegyetlen legyilkolása volt az egyik legtöbbet nézett videofilm a Yandex orosz keresőportálon. Az orosz belügyminisztérium nyomozást indított az ügyben.

A mintegy háromperces filmet az Oroszország Nemzetiszocialista Pártja (NSZPR) jegyezte. A felvételen két fiatal férfi látható, amint egy erdőben egy nagy horogkeresztes zászló előtt térdepel, szájuk ragasztószalaggal leragasztva. Majd néhány terepszínű ruhát és fekete maszkot viselő férfi közül az egyik elvágja az egyik áldozat torkát, és láthatóan kezdi levágni a fejét egy fogas pengéjű késsel. A kiásott gödör előtt térdelő másik férfit lelövi valaki, aki nem látható. A gyilkosok a hitleri üdvözlésre felemelt kézzel láthatók, s a felvétel zenével és a horogkeresztes zászló teljes képernyőt betöltő képével ér véget.

A gyilkosságokról a Moszkvában élő tádzsikok és dagesztániak körében nem tudnak. Keddre több portálról eltűnt a felvétel.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap keddi kiadásában a filmmel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy 2001-ben, a csecsenföldi háború idején számos ilyen felvétel volt forgalomban orosz katonák kivégzéséről: ezek azért készültek a lap szerint, hogy a csecsen oldalon harcolók bizonyítsák "sikereiket" főnökeik előtt, az orosz tisztek pedig néha bemutatták ezeket a katonáiknak, hogy emeljék harci moráljukat. A felvételeket azonban az orosz egységektől még abban az évben az utolsó darabig elkobozták. A lap ugyan reményének ad hangot, hogy a hétfőn közzétett film talán valamely akkori videóból készült némi számítógépes segítséggel, de a Kommerszant című újság által megkérdezett szakértők szerint - a környezetből ítélve Oroszország középső részén készült felvétel - nem hamisítvány.

A Komszomolszkaja Pravda felveti, hogy nem kellene-e ilyen tartalmak vonatkozásában mégiscsak cenzúrázni az internetet, mint ahogyan ezt számos országban teszik. A Yandex illetékese arra hivatkozott, hogy a legnézettebb oldalaknak a portál címlapján szereplő listája automatikusan áll össze, s nem is akarnak beleavatkozni. Az NSZPR-ről a világhálón nem sok található: mindössze egy tavaly kelt panasz, hogy csekély a taglétszám, és kiderül az is, hogy a szervezet újságjának címe Halálfej (Mjortvaja golova), de honlapja nincs a vélhetően nem túl rég alakult pártnak, amely nyilván ezzel a videóval akart hírt adni magáról.

Alekszandr Belov, a nacionalista Mozgalom az Illegális Migráció Ellen elnevezésű szervezet vezetője provokációnak minősítette a felvételt. Úgy vélekedett: nem kizárt, hogy annak közzétételét ahhoz a hétfőn lefolytatott bírósági tárgyaláshoz időzítették, amelyen Makszim Marcinkijevics, a Format-18 elnevezésű nacionalista csoportosulás vezetőjének ügyével foglalkoztak. A vád ellene "nemzetiségek közötti ellentét szítása": a szervezet többek között a kaukázusiak elleni erőszakos cselekményekről készült videofelvételeivel tűnt ki, de videóik túlnyomó része megrendezett film volt.

Oroszországban az utóbbi években jelentősen fokozódott az idegen- és fajgyűlölet, s többnyire a volt szovjet Közép-Ázsiából és a Kaukázusból érkezettek, valamint az Oroszországon belüli etnikai kisebbségek képviselői és zsidók váltak az egyre gyakoribb támadások áldozatává.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!