Gyurkity Péter

Egyszerűsödnek az Intel márkanevei

Az Intel jövőre márkanevei egyszerűsítését tervezi, csak a jól ismert és fontosabb kifejezéseket tartva meg processzorainál. A 45 nanométeres Penryn családról eközben új technikai részletek jelentek meg.

Tajvani források szerint a processzorgyártó már január 1-től bevezetné a leegyszerűsített rendszert, amelyben több sorozatot összevonnak, eldobva a feleslegesnek ítélt jelzéseket. Más technológiák viszont a jelenleginél hosszabb nevet kapnak, amelyek azonban utalnak a felhasznált processzorcsaládra - megkönnyítve ezzel a gyártó dolgát, legalábbis a marketing, a reklám terén.

Jövőre a következő szériák elnevezése változik: a Viiv és a vPro platform önálló neve eltűnik, helyette a Core 2 processzorcsalád kiegészítéseként tűnnek majd fel. A Core 2 esetében eldobják a jelenlegi Solo, Duo és Quad jelzéseket, amelyek a processzormagok számára utalnak, és a jövőben kizárólag a Core 2 Processor nevet használják majd. A Centrino sorozatok szintén összefoglaló név alatt futnak majd, míg a Pentium D és Pentium Dual-Core chipek Pentium sorozatként folytatják pályafutásukat. A Core 2 Extreme, a Celeron, valamint a Xeon esetében nem várható változás.

A Penryn chipek specifikációjáról eközben újabb fontos részletek láttak napvilágot, amelyek többek között arra világítanak rá, hogy a fejlettebb gyártástechnológia mellett a cég milyen megoldásokkal gyorsítana az új családon. A Penryn név alatt több eltérő sorozat fejlesztése zajlik, így a négymagos Xeon és Core 2, valamint ezek ikermagos testvérei is ide tartoznak. A 45 nanométeren készülő processzorok nemcsak méretükben csökkennek, hanem több finomításon is átesnek, amelyek révén ugyanazon az órajelen gyorsabbak lesznek a jelenlegi fejlesztéseknél.

Az újítások között említik az új SSE4 utasításkészletet, amely 47 új utasítással bővül ki, kifejezetten a multimédiás feladatok gyorsabb végrehajtása érdekében. A 6-12 MB másodszintű gyorsítótár elérését igyekeznek javítani, csökkentve a késleltetést, ahogy a virtualizációs technológia esetében is szeretnék elérni a késleltetés 25-75 százalékos mérséklését. A mobil processzorok egy úgynevezett "deep power down" státusszal egészülnek ki, amelynek keretében csökkentik a feszültséget és lekapcsolják az első- és másodszintű gyorsítótárat. Az Intel szerint ezzel jelentős megtakarítást érnek el, ami természetesen az akkumulátor élettartamát javítja.

A szerverprocesszorokat 1600 MHz-es FSB-re is felkészítik - a négymagos Harpertown Xeon chipek fogyasztása típustól függően 50, 80, illetve 120 watt lesz, míg az ikermagos Wolfdale sorozat esetében ez 40, 65 és 80 watt. Az asztali Core 2 chipeknél a négymagosok 95 és 130 wattot igényelnek, míg az ikermagosok 65 wattal is beérik. A mobil változatoknál egyelőre nem közöltek végleges fogyasztási adatokat.

Ami a távolabbi terveket illeti, jövőre jön a Nehalem architektúra, egyelőre szintén 45 nanométeren. Ezt idővel 32 nanométerre szorítják majd le, váltásként pedig a Sandy Bridge mikroarchitektúra érkezik majd, 2010 körül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    QX6700
  • formatuq #6
    ez eddig is el volt baszva.
    http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=222030
    mi van a kepen? core 2 extreme
    es hol irja ki hogy ez quad? egyedul a specifications-ban

    Szoval eddig se volt olyan jo a jelolel, de ez az uj egyszeruen ........., nevetseges.
  • Darth Sith #5
    ha Q6600-t rendelsz, akkor azt kapsz, mert az van ráírva a dobozra, nem az hogy E6600. Sztem elég egyértelmü.
  • mikloss #4
    Jó volt ez a rendszer már kezdtem megjegyezni...
  • Cefet #3
    Nem tudom, hogy jobb lesz-e az új nevekkel, vagy nem.
    Az viszont biztos, hogy egy nagykerben megrendeltem 2 db core 2 Q6600-at, elmentem érte, kifizettem, majd elémtoltak 2 db E6600-at. Majd amikor kérdeztem, hogy most mi a szitu, akkor az volt a válasz, hogy az nagyon kurrens holmi és sokkal drágább is. Persze többször is rákérdeztem, hogy Q6600, meg hogy négymagos? No most akkor ki a hülye? Csak azt akarom ezzel mondani, hogy van akinek így sem elég egyértelmű.
  • Keem1 #2
    Eddig ha a "Core2 Duo" részt nem láttad, csak annyit tudtál, hogy E6600, akkor tudtad, hogy az kétmagos Core2 Duo, ha pedig Q6600, tudtad, hogy egy Core2 Quad prociról van szó. És azt is kideríthetted ránézésre, hogy az E6700 komolyabb CPU-t takar, mint az E6300.
    Nem hiszem, hogy ha a névben a végképzés így megy tovább, ne bírnánk eldönteni, melyik-melyik.
  • Gerygrey #1
    Az jó lesz ha eltűnik a Duo meg a Quad, az egykori gHZ után egy újabb beazonosítható jelölés tűnik el. Majd tartsuk fejben, hogy a Core 2 Processor 87421 az egy kétmagos 2.8 GHZ-es proci 2*256 KB L2 Cache-el, a Core 2 Processor 54874 pedig egy négymagos, 3.2 GHZ, 4*512 KB L2 cache...