Gyurkity Péter

Lala.com: ingyen zene legális forrásból

A korábban CD-lemezek csereberéjére szakosodott weboldal az iTunes/iPod páros sikerére építve most értékesítésbe kezd, amelyet ingyen zenehallgatás egészít ki, mégpedig kiadói engedéllyel.

A lala.com vezetése a következőképpen képzeli el a portál jövőjét: több nagyobb amerikai kiadóval megállapodva kialakítják a megfelelő kínálatot, a zeneszámok és teljes albumok online értékesítése mellett pedig szinkronizálják a szolgáltatást az iTunes zenebolt felhasználói adatbázisával és mindenki számára lehetővé teszik a kívánt számok meghallgatását - ingyen. A szórakoztatóipar haragjától ezúttal nem kell tartanunk, hiszen mindez az engedélyükkel történik.

Az oldalon tehát hamarosan megkezdődik a zenei tartalmak árusítása, követve a hasonló online boltok példáját. Itt azonban reklámok nem kapnak majd helyet, és az általunk kiválasztott számokat bármikor ingyen meghallgathatjuk, az on-demand online rádió segítségével. Az iTunes regisztált felhasználói automatikusan felhasználhatják az Apple boltjában összeállított listájukat, így a korábban megvásárolt zeneszámokat bármikor letölthetik számítógépükre. Az itt megvásárolt tartalmakat azonban csak iPod készülékeken lehet majd meghallgatni, ezzel kívánják ugyanis megelőzni a kalózmásolatok elterjedését - a másolásvédelem teljes hiányában ez az egyetlen korlátozó tényező.

A portál üzemeltetői tisztában vannak, hogy a merész húzás komoly veszteséget termelhet. Saját előzetes becslésük szerint a látogatók mintegy 70 százaléka eleinte az ingyenzene miatt érkezik majd, ám 30 százalékuk fizetni is hajlandó lesz a tartalmak letöltéséért. Az első két évben így 40 millió dolláros veszteséggel számolnak, addigra pedig a licencköltségek elérhetik a 160 millió dollárt.

Ennek ellenére azonban a cég optimista. Elsőként rögtön a Warner Music Group-ot hálózták be, amely végre beleegyezett a másolásvédelmet nélkülöző, MP3 formátumú tartalmak terjesztésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #7
    Don't spend hours on P2P sites and worry about viruses. Safely share music and playlists.
    Bullshit. Tegye fel a kezét, aki életében látott már vírusos hangfájlt.

    tömörítve feltölti a szerverére és aztán később bejelentkezve ( akár egy másik gépről is ) azt onnan hallgathatod
    Gondolom lesz olyan korlátozás hogy csak az iTunes-ban vásárolt zenéiddel tudd ezt megcsinálni, de korlátozás nélkül bármilyen telefon, PDA vagy csak egy sima MP3 lejátszó megteszi neked.
  • lck #6
    Nézegettem az oldalt. Ez valami olyat (is) tud hogy a gépeden megmutatod neki a zenéid mappáját. Ezt tömörítve feltölti a szerverére és aztán később bejelentkezve ( akár egy másik gépről is ) azt onnan hallgathatod.
    Javítsatok ki ha rosszul értem, de ez tetszik ( Vagy csak nekem újdonság ? )
  • ProClub #5
    30% Az igencsak optimista ugyanis az ingyenes/fizetős párosnál 1:100 vagy 1:1000 szokott lenni az arányszám. Sztem kicsit túlzottan optimisták.

    A cikk meg kissé összeszedetlen, mint azt előttem is jelezték.
  • pedrohsi #4
    letöltés pénzért, meghallgatás (stream) ingyé
  • mikloss #3
    Meg nekem is...
  • HUmanEmber41st #2
    Pontosan ezek a kérdéseim nekem is...
  • Gerygrey #1
    Az itt megvásárolt tartalmakat azonban csak iPod készülékeken lehet majd meghallgatni, ezzel kívánják ugyanis megelőzni a kalózmásolatok elterjedését

    1. ha ingyenes a zene, akkor mit értenek "megvásárolt tartalom" alatt?
    2. ingyenes zenét hogy lehet "kalózmásolni"?
    3. Ha másolásvédelem nélküli MP3-ban lehet leszedni a zenéket, hogy oldják meg hogy csak ájPod játsza le?