Dojcsák Dániel

Warez körkép: Exklúzív magyar torrent interjú

Az egyik kedvenc témánk az illegális fájlcsere. Mindenkinek van véleménye róla, a kiadók és a jogvédők naponta hangoztatják, hogy ez egy gonosz dolog. Sokan azt gondolják tudják, miről beszélnek, sok ember (pl.: Mahasz elnöknő) bevallja, hogy fogalma sincs róla mit takar a fogalom. Felkerestük az egyik legnagyobb hazai torrent oldal vezetőjét és kérdőre vontuk. Az úriember mesél a kezdetekről, a működésről, a motivációkról. Ki, miért és hogyan?

A citált torrent oldal belső oldalain található heti szavazások alapján az is megmutatható, hogy milyen az igazi torrentező, így bebizonyítjuk, hogy a Közgázon bemutatott példa csak valamilyen félreértés lehetett. A számok reprezentatívnak tekinthetőek, hiszen minden egyes szavazáson 7-11 000 felhasználó vett részt, ami az aktív userek majdnem teljes létszáma.

Az átlagos torrentező 19 éves, fiú (91%), 185 centi magas és barna hajú. Már legalább 1-3 éve használja a torrent oldalakat, amit egyik barátján keresztül ismert meg, de első számítógépe nem PC, hanem Commodore 64 volt (38%). Szüzességüket nagyrészt a gimiben veszítették el (51%), de 18%-uk még most is szűz. Épp ugyanennyi százalék tervezte a szilvesztert gép előtt tölteni, 49% buliban volt. 51% viszont nem rúgott be, 40% igen, 9% pedig nem emlékszik. A karácsonyt 80% boldognak élte meg, a legtöbben szűk családi körben (72%).

A tagok 15%-a büszke anya/apa, 9% még gyereknek vallja magát, a többiek még várnak az utódnemzéssel. Közel 70% éjfél előtt lefekszik aludni és csak 11% tart ki hajnalig. Majd negyven százalék rendszeresen olvas könyvet, 20% már nem is emlékszik ilyesmire. Egyharmaduk nem sportol semmit, a többiek kosaraznak, fociznak, vagy konditerembe járnak rendszeresen. A csapat felének nincs nyelvvizsgája, de a többieknek 1-2 belefért. Viszont 36% azt üzeni az érettségizőknek, hogy "szívjatok, ha én is szívtam anno".

Majd kétharmaduk minden nap ellátogat kedvenc torrent oldalára és mazsolázgat a tartalmak közül. 71% filmet, 29% sorozatot keres ha nézni szeretne valamit, ha pedig hallgatni, akkor többnyire külföldi zenéket. A válaszadók felének 1-5 db eredeti játéka figyel a polcon, 32%-nak egy sem, közel 10%-nak viszont 11-nél több. DVD-ből viszont 27%-nak tíznél több van, 35%-nak max 5 darab és alig 22% nem rendelkezik csak eredeti lemezzel. 43% csakis szinkronos filmeket néz, 46% eredeti nyelvű magyar feliratos filmeket, egytized pedig igazán kemény, hiszen angolul felirat nélkül is bevállalja. Egyébként a filmeket (50%) DVDrip-ben tölti le, 34% teljes DVD formátumban és csak a maradék, akik rosszabb minőségű kópiát is elviselnek.

SG.hu: Akik később csöppentek bele a hazai torrent életbe, bizonyára nem tudják, hogy milyen gyökerei vannak itthon. Mesélj kicsit a kezdetekről, kik indítottak anno torrent tracker oldalakat, milyen háttér és milyen motiváció kellett ehhez?
B: A mi oldalunk volt a legelső komoly tracker, születése felett 4-5 ember bábáskodott. Ők korábban fizetős FTP oldalakkal és egyéb (nem SMSweb) warez oldalakkal operáltak. A start dátuma 2004. július vége, ekkor indultunk el élesben. A készítők motivációja pedig az volt, hogy a csak nagyon szűk körben elérhető FTP oldalak anyagait kiközvetítsük a nagyközönség számára is. Ennek ugyan a fizetős FTP üzemeltetők nem örültek, de a lényeg, hogy immár széles rétegek számára elérhető volt a filmes, zenei és játékprogram kínálat, illetve a sorozatok. A mi trackerünk igyekezett mindig a hazai tartalmakat előtérbe helyezni, így a szinkronizált filmek mellett számos TV tartalmat is feltöltenek hozzánk.

SG.hu: Volt valamilyen balhé vagy összetűzés abból, hogy más warezosok érdekeit sértettétek? Fenyegettek meg titeket?
B: Egy releaser csapat volt aki szívére vette a dolgot, és az nfo fájlokban fenyegetőztek, bár nekik nem a torrenttel volt gondjuk, hanem azzal, hogy mi is hamar kitesszük az anyagokat. Eleinte persze a warez társadalom sem nézte jó szemmel a torrentet, egészen addig, amíg többen elkezdték támogatni azt.

SG.hu: Milyen anyagi érdekük van ezeknek a csapatoknak a warez terjesztéséből?
B: A többségnek semmilyen, egyszerűen versenyeznek, hogy ki tud jobbat csinálni. A kisebb rész pedig, akik fizetős FTP-t vagy SMSwebet üzemeltetnek, ők ebből élnek. Régebben jellemző volt még a CD/DVD írás, de éppen a szélessávú net és a DC/torrent elterjedésének köszönhetően ők háttérbe szorultak.

SG.hu: Titeket nem zavar, hogy az általatok jófejségből terjesztett anyagokból mások pénzt csinálnak? Főleg azért, mert ez a kis rész feketíti be az egész témát.
B: Zavarni természetesen zavar minket, ahogy őket is a mi tevékenységünk, de tenni nem tudunk semmit egymás ellen.

SG.hu: Szórakozásból warezoltok, de valójában mivel töltitek a hétköznapokat, mi a foglal­ko­zá­so­tok?
B: Akik az ingyenes részében mozognak, azok általában tanulók, egyetemisták, számítás­technikával foglalkozó emberek. Akik a fizetős részbe esnek, ők nyilván ebből élnek. Persze vannak olyanok, akik régebben ezzel alapozták meg az ismertségüket és most is a tűzfészek közelében vannak, de már nem szoftverek, zenék és filmek eladásából, hanem másból, mondjuk hardver kereskedelemből élnek. Itt is sokat számítanak a kapcsolatok és a tapasztalat, mint mindenhol.

SG.hu: A szórakozáson túl miért jó az egyetemistáknak, hogy ilyen dolgokkal foglalkoznak? Nem túl sok idő ez egy fiatal életéből?
B: Az informatikusnak, programozónak tanuló egyetemistáknak ez egy nagyon jó gyakorlat. Ezeken a rendszereken szinte minden elképzelhető probléma előjön, amit később már rutinosan kezelnek. Kinek ne jönne jól egy több éves szakmai gyakorlat?

SG.hu: Kik üzemeltetik a szervereket? A hobbi oldalakért is fizetnie kell valakinek, nem?
B: A titok általában az, hogy a szerveren olyan weboldalak is vannak, melyek teljesen legálisak és azért fizet is valaki, ezek kompenzálják a torrent oldal működését. Minél nagyobb a közösség, annál nagyobb szerver is kell hozzá természetesen, de mindig megoldódik. SG.hu: Nálatok mi a helyzet? Milyen pozíciót foglaltok el a hazai frontvonalban, illetve milyen szerver kell emögé?
B: A mi trackerünk alatt egy 3 GHz-es egy processzoros Xeon van 1 Gbyte memóriával, de nem a szabványos Torrentbits trackert futtatjuk, mert az hulladék, hanem egy saját megoldást FreeBSD alatt. A sorrendet pedig sokminden alapján meg lehet határozni. Időben mi vagyunk az elsők, de felhasználószámban 3-4. helyen vagyunk. Igaz nálunk jó ideje nincs meghívási lehetőség, ugyanis meguntuk, hogy pénzért árulták a meghívókat.

SG.hu: Milyen a viszony a többi torrent oldallal? Nincs rivalizálás vagy átfedés?
B: A többi torrent oldallal általában jó vagy semleges viszonyban vagyunk. Sokan használnak több trackert is, illetve többnyire tőlünk vándorolnak át az anyagok más helyekre. A scene release-eket jobbára mi tesszük ki először.

SG.hu: Mekkora a teljes magyar torrent közösség? 3 millió magyar netezőből mennyien warezolnak?
B: A DC-re szoktak 200 ezret mondani, a torrent körülbelül ennek a fele lehet, de ezek csak becslések, senki nem tudná megmondani pontosan.

SG.hu: Mégis komoly támadások érnek titeket és a jogvédők folyamatosan veletek példálóznak, szinte démonizálták magát a torrent fogalmat is.
B: A támadások érthetőek a jogvédők részéről. Ezért fizetik őket, nem? Amit észleltem, hogy két év alatt a mondanivalójuk mit sem változott, a lényege pedig az, hogy az átlagember fejében alakítsák gonosszá a fájlcsere fogalmát. Pedig ezt felesleges külön erőltetni, így volt ez floppy lemezen, CD-n és DVD-n is, csak az eszköz változik.

SG.hu: Mi lenne szerinted az ideális helyzet? Mi okozza a problémát magát? Ki a hibás, a kiadók?
B: Egyesek szerint a warez a tartalmak magas ára miatt jött létre, ideális helyzet pedig nincs. Ez két olyan véglet, ami képtelen közelíteni egymáshoz.

SG.hu: Igaz, hogy aki warezol az több eredetit is vesz?
B: Ezt cáfolnám. Az emberek más-más okból warezolnak. Van akinek, nincs pénze, van aki csak ki akarja előbb próbálni és van aki lusta elmenni a boltba.

SG.hu: Ezek szerint a három fő csoportból kettő nyitott lenne a legális torrentezésre is, fizetne is érte. El tudod ezt képzelni hazai viszonyok között?
B: A probléma, hogy terjesztési rendszer felett eljárt az idő, a kiadók meg nem ismerték ezt fel időben, most pedig már nagyon nehéz az embereket átnevelni. A legális fájlcsere előtt pedig számos akadály van még, például a DRM rendszer erőltetése. Ki akar olyan zenéért fizetni, amit nem hallgathat a kocsijában? Az egyik zeneáruházban vettem pár számot korábban, Windows újratelepítés után nem mentettem el a licenceket, így használhatatlan lett a fájl. Nem, köszi.

A másik probléma, hogy a torrent a feltöltésre épül, a seedereket pedig ki kellene váltani a kiadó szervereivel vagy kedvezményt adni azoknak, akik maradnak visszatölteni. Nem várható el senkitől, hogy fizet valamiért és utána még töltögeti is tovább. Ráadásul garantnálni kell, hogy a tartalmak elérhetőek maradnak.

SG.hu: Mi történne ha a jogvédők vagy jogtulajdonosok megkeresnének titeket azzal, hogy hozzatok létre egy jogosított torrent oldalt, ahol mondjuk torrentenként 2-500 Ft-os áron lehetne jogszerűen letölteni? Elméletileg egy torrent alapú terjesztésnek nincs semmilyen jogi akadálya.
B: A megkereséssel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Mi nyitottak vagyunk rá, de a piaci oldal szerintem hallani sem akar ilyenről. A felhasználóink jó része pedig már most is vágyik arra, hogy legálisan tölthessen le, de egyszerűen. Feltétel lenne, hogy bele lehessen nézni/hallgatni az anyagokba, de működhetne. Persze az reménytelen, hogy mindenkit rávegyenek a legális vásárlásra.

SG.hu: Technikailag meg tudnátok oldani a díjfizetéses rendszert?
B: Valahonnan kellene hozzá szerezni hostingot, ami eleinte biztosan veszteséges lenne, kell egy kritikus tömeg, aki használná. A programozás része viszont nem bonyolult, a probléma a fizetési móddal van. Az emeltdíjas SMS-ből a szolgáltató iszonyat sokat lenyúl, az átutalás és bankkártyás fizetés pedig nem szimpatikus az átlag magyar embereknek. Illetve az előbb említett seedelés is érdekes: ha már fizet valaki érte, akkor nem lehet olyat játszani, hogy ha nem töltöd vissza, akkor kirúgunk, biztosítékok kellenek. Az általad írt árral viszont biztosan működne, de amennyiben a warez megjelenés után több hónappal lehetne csak letölteni legálisan, az is biztosan elvenné sokak kedvét a dologtól.

SG.hu: Látszik, hogy ismered a felhasználók igényeit, lelkivilágát. Mennyire gondolod, hogy a torrent tracker több, mint egy letöltő hely és van kulturális vagy közösségi szerepe?
B: A többség sajnos passzív felhasználó, alig egy tizedük fórumozik vagy veszt rész aktívan a folyamatokban. A kulturális szerep persze igaz lehet, biztosan több filmet néznek meg így az emberek, mintha kizárólag moziba járnának. Sőt a kiemelkedő filmeket a többség moziban is megnézi, ha teheti. Sokan járnak moziba a torrentezők közül.

SG.hu: Végezetül tudod valahogyan összegezni a véleményedet a témában, mint kompetens szereplő?
B: Egyetértek Vint Cerffel abban, hogy sajnálatos, hogy démonizálták a torrentet az illegális felhasználás elterjedése miatt, de ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy hol lenne most ez a technológia, ha ez nem történt volna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #114
    Kedves Morden23 és Wander01!

    Megszívtátok!! Már nekem is van hozzáférésem !
  • startmenu #113
    Én is hallgatnék szivesen rádiót (de jó aki megteheti hogy el tudja hallgatni a rádiót) de ez itt magyarországon nem megoldott. Rock/metal/punk, ilyesmi rádió tudomásom szerint nincs. A sláger még néha elmegy, de azért az se az igazi. Szemetet meg nem hallgatok.
  • cooldoc #112
    Pld. a Feed The Net-ről, Scenetorrents-ről, Exigo-ról nemigen hallottak itt. Ezek 9-10-es kategóriájú trackerek.
  • cooldoc #111
    Az a visszaszámlálás most 33837 napnál tart...LOL - teória:)
  • cooldoc #110
    Csimpnz az. A releaserekkel való nézeteltérésbőúl kiderül. Mindegy, az összes oldalon ott vagyok.:)
  • Pharaoh #109
    A kacsás majdnem olyan mint az aszfalt, ugyan azok vannak fent és szintén csak 100Mbit-es userek tölthetnek fel. Lehet, hogy egy kicsit kevesenn dolog van rajta, mint az olyan oldalakon ahoova mindenki tölthet, de a sebességgel nekem soha nem volt gondom
  • Dodo55 #108
    Kell hagyni egy 10-20% szabad sávszélt a feltöltésből, és akkor nem.
    Azért van, mert amikor töltesz le, akkor a géped egyben folyamatosan nyomja felfelé is a csomagokat, hogy megkaptam ezt a részét a fájlnak, jöhet a következő.
  • Dodo55 #107
    A kacsás az egy ***.
    Olyan cucc alig van, ami érdekelne, a kiválasztott kategóriákba napi 3-4 új cucc van csak. Máshol legalább napi 30-40.
    Másrészt iszonyú lassú a letöltés, seeder az van annyi mint az állat, de a 10megabites netem ellenére 200KB/s fölött még nem sikerült töltenem.

    Én azt mondom, hogy 3 jó magyar tracker van, a 3 régi híres.
    Az egyik azért jó, mert gyorsan fent van minden, max sebességgel jön minden.
    A másik azért jó, mert szintén gyors, és nem csak feltöltő tölthet fel, így sok ritka, jó dolog is felkerül.
    A harmadik meg azért, mert lehet ingyenes cuccot is feltenni, és sok olyan van, amit máshol sehol soha nem találnék meg.
  • ProClub #106
    Én személy szerint szívesen fizetnék és seedelnék is, ha lehetne SDSL csomagot kapni. Akár bankkártyával is, mert ha ilyen árért lehetne legálisat kapni, akkor nem tenném ki magam annak a veszélynek, hogy elkapjanak. Most inkább rádiót hallgatok. Sajnos.
  • startmenu #105
    Értem hogy nem kell a fel, azt azért írtam, hogy torrentre ééérdekess. Másra meg aztán elég kivéve on-demand vagy mi videóra.