Berta Sándor

Megállapodott a Google News és a Copiepresse

Peren kívüli egyezséggel került pont az évek óta húzódó ügy végére.

Mint ismeretes, korábban a német és francia nyelvű sajtóorgánumok érdekeit Belgiumban képviselő Copiepresse szerzői jogi szervezet beperelte a Google News-t. A belga bíróság első fokon a társaságnak adott igazat, így az ítélet értelmében az online kereső hírszolgáltatásában a jövőben már nem idézhetők vagy vehetők át francia nyelvű újságok hírei és cikkei.

A határozat rendkívül súlyos volt, mivel kimondta: amennyiben a 2003 óta elérhető Google News nem tartja be, úgy naponta egymillió eurós kártérítést köteles fizetni. A cég azonban megfellebbezte az elsőfokú döntést. A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést, ami a cikkek és hírek átvételére vonatkozik, azonban a testület csupán 3,5 millió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a vállalatot.

Az ügy azonban ezzel még nem zárult el. A Copiepresse és a Google News ugyanis végül peren kívül megállapodott egymással. A hosszú távra szóló egyezmény értelmében a vállalat a jövőben a keresőjében elhelyezhet a szervezet által képviselt 17 sajtóorgánum cikkeire utaló hivatkozásokat. Emellett a Google News a belinkelt cikkekből és hírekből megjelentethet rövid kivonatokat is. Az egyes anyagok archiválása azonban továbbra is tilos lesz.

Az nem derült ki, hogy a Copiepresse végül kapott-e kártérítést a cégtől vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!