Gyurkity Péter

Hamarabb érkezhet a Firefox 3

A Mozilla szép csendben frissítette a nyílt forráskódú böngésző harmadik verziójának menetrendjét, amelybe immár bekerültek a további alfa, illetve béta változatok megjelenési időpontjai. Mindez gyorsított fejlesztésre utal.

A menetrend az alapítvány oldalán található, amely részletesen ismerteti a még megjelenésre váró előzetes tesztverziókat, valamint azok elkészültének várható időpontját. Kiderül ebből, hogy egészen pontosan három további alfa változat jelenik meg (ha ebbe belevesszük a napokban megjelent, sorrendben negyedik családtagot), az első béta pedig július legvégén lát majd napvilágot. A végleges verzió debütálásának időpontja egyelőre nem változott, de ez is módosulhat, és talán már korábban szemügyre vehetjük majd a Firefox harmadik generációját.

Mike Schroepfer, a cég fejlesztésekért felelős alelnöke elárulta, hogy havonta egy alfaverziót tesznek elérhetővé, amelynek első példánya, sorrendben a negyedik alfa, épp most jelent meg. Ezt még további két változat követi majd egy-egy hónapos eltéréssel, vagyis május, illetve június végén, július 31-én pedig végre elkészül az első béta. Az egy hónap múlva felbukkanó Alpha 5 több fontos újítást foglal majd magába, többek között a kiegészítések kezeléséért felelős új alrendszert, valamint a könyvjelzők utódjának szánt "Places" funkciót, amely egyben a Historyt is magába foglalja.

A hatodik alfa június végén véglegesíti majd a Places rendszert, a Cairo grafikus motort, valamint a letöltések kezelését. Ezt követően újabb harminc nap marad a tesztelésekre, majd július legvégén kezünk közé vehetjük a bétát, amely végre minden szempontból - a kezelőfelületet is figyelembe vége - véglegesíti a kódot. A menetrend ezt követően kissé fellazul, hiszen a Beta 2 esetében mindössze egy óvatos szeptemberi megjelenési intervallumot említ, azt pedig már korábban megtudhattuk, hogy a végleges verzió nagy valószínűséggel az év végén, az utolsó negyedévben várható. A gyorsított fejlesztés azonban ezt is előrehozhatja, bár erről egyelőre nincs információ. A Mozilla eközben jelezte, hogy a Firefox 1.5 támogatását május közepéig meghosszabbították, ezt követően azonban már nem várható újabb frissítések megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #48
    Jogosan, mert az egy nightly, méghozzá trunk build. Azok mindig eggyel előrébb vannak számozva, mint a legutolsó release (mivel ugye azokon folyik a fejlesztés).
  • Inquisitor #47
    Jó ez a preAlpha5, nem is Grand Paradiso-nak hívja magát, hanem Minefield-nek. :D
  • assdf #46
    Best of Bryan élete :DDD
  • Sil78 #45
    Loool... :)
  • Sil78 #44
    Egyébként ha nem a "mask as..."-t használod, akkor a többi scriptnek is van esélye jól azonosítani. A "mask as..." meg alapból nincs bekapcsolva, és nagyon "végső megoldás"-jellegű, nem olyan dolog, amit huzamosabb ideig, folyamatosan használsz, tehát a statisztikákon nem torzít.
  • Tetsuo #43
    mérnem
  • AtomHeart #42
    He??
  • Emmegki #41
    "Mit kaptunk mi a rómaiaktól az utakon, oktatáson, a vízvezetéken, a kultúrán, a boron és a biztonságon kívül?"

    Magyarul a kiterjesztések nem játszanak :O
  • cousin333 #40
    Igazad van, ezt nem tudja átverni. Mentségére legyen mondva, ez az első ilyen honlap. Egyedül a verziószámot tudom eltünteni. Persze, ha kikapcsolom a JavaScriptet...
  • Sil78 #39
    Mondjuk: http://www.quirksmode.org/js/detect.html
    Nem a useragentet kell figyelni, hanem hogy vannak bizonyos objektumok, amiket csak az egyik fajta böngésző támogat.