Berta Sándor

Mobil jegyvásárlás tizenegy német régióban

Németország a Near Field Communication (NFC) technológia egyik fő alkalmazójának számít, éppen ezért nem meglepő, hogy a mobil jegyvásárlás bevezetéséről döntött tizenegy német közlekedési régió.

Németországban egyre több közlekedési vállalat és szövetség fedezi fel az NFC technológia nyújtotta lehetőségeket. Az új megoldást először Hanau városában tesztelték, majd a bevezetése mellett döntött a Rajna-Majna Közlekedési Szövetség is, míg a Német Vasút tavaly határozott az új rendszerek kiépítése mellett. Ezenkívül már tavaly júniusban megszületett a döntés, hogy több városban és régióban, valamint kisebb településeken is felszerelik az új megoldást.

A projektet a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (VDV) koordinálja és több közlekedési vállalat, illetve szövetség is részt vesz benne. Ezenkívül a program támogatói között van a Siemens, a Fraunhofer Intézet valamint a DVBLogPay. A célok között szerepel, hogy két éven belül a mobil jegyvásárlás tizenegy német nagyvárosban és közlekedési régióban valósuljon meg. Az érintett települések között van Chemnitz, Drezda, Düsseldorf, Essen, Hamburg, Lübeck, Nürnberg, Oberlausitz-Niederschlesien, Ulm, Vogtland régió és Wuppertal.

A cél az, hogy az emberek a mobiltelefonjuk segítségével is megvehessék a napijegyeket. A projekt technikai részéért a Siemens felel, míg a fizetési hálózat kiépítése a DVBLogPay feladata. Az IVI munkatársai pedig egy olyan szoftvert fejlesztenek ki, amely az utasoknak a tarifákkal és a menetrendekkel kapcsolatban nyújt tájékoztatást.

A felhasználóknak csupán annyi lesz a dolguk, hogy regisztrálják magukat a www.dashandyticket.de oldalon és ki kell választaniuk, hogy hogyan akarják kifizetni (hitel- vagy bankkártyával, közvetlenül bankszámláról stb.) a jegyeket. Ezután elküldenek egy Java-alapú programot, amit fel kell telepíteni a mobil készülékre és amelynek segítségével kiválaszthatók lesznek a jegyfajták és amivel ki is fizethetők. A jegyet a rendszer automatikusan a mobiltelefonra küldi és az érvényességét bármikor ellenőrizhetik.

Egyes régiókban (Drezdában, Düsseldorfban, Essenben, Oberlausitz-Niederschlesienben, Vogtlandban és Wuppertalban) lehetőség lesz az SMS-ben vagy telefonhívással történő jegyvásárlásra is. Hamburgban és Nürnbergben az utasoknak lehetőségük lesz menetrendek lekérdezésére, egyéni útvonalak összeállítására. A rendszer kifejlesztői gondoltak az adatvédelemre is: a teljes folyamatot titkosítják, így védett lesz az esetleges visszaélésekkel szemben és senkinek sem kell majd attól tartania, hogy általa meg sem rendelt jegyek tucatjainak árát számlázzák ki neki. A megoldással a közlekedési vállalatok csökkenthetik a költségeiket, gyorsabbá válhat a jegyvásárlás folyamata és 13 millió ember juthat új lehetőségekhez

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!