Napi Online

A felemelkedő piacokra vonul a Lenovo

A világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, a kínai Lenovo 1400 embert elbocsát a fejlett országokban foglalkoztatott alkalmazottai közül.

A megszűnő munkahelyek közül 750-et Kínába, Indiába, Brazíliába és Szlovákiába telepít, ahol olcsóbb a munkaerő. Az átszervezés és az elbocsátások nyomán csökkenhetnek a költségek, ami igen fontos egy olyan ágazatban, ahol a konkurensek agresszív árazással igyekeznek egymás alá kínálni, és a versenytársak gyorsabban növelik értékesítésüket.

A 24 500 alkalmazott egy része a cég egyesült államokbeli üzemeiben dolgozik, amelyek akkor kerültek a kínai nagyvállalathoz, amikor az 2005-ben megvásárolta az IBM pc-gyártó üzletágát. A Lenovo központja azóta az észak-karolinai Raleighben van, ahol 1700 embert foglalkoztatnak. A Lenovo arra számít, hogy április 1-jén kezdődött üzleti évében 50-60 millió dollár kiadással jár majd az átszervezés, de az év végéig mintegy 100 millió dollár megtakarítást sikerül elérni.

Az IDC piackutató cég adatai szerint az idei első negyedévben ugyan 17 százalékkal nőttek a Lenovo értékesítései, ám legnagyobb versenytársa, az ágazat rangsorában negyedik helyen álló dél-koreai Acer Inc. 41 százalékos bővülést ért el, amivel szorosan a harmadik helyezett nyomába ért, hiszen mindkét cég mintegy 4-4 millió személyi számítógépet értékesített.

A piacvezető amerikai Hewlett-Packard 28 százalékkal, 11,2 millió darabra növelte világpiaci eladásait, míg a második Dell 7 százalékos visszaesés nyomán 9 millió asztali számítógépet értékesített. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Lenovo pc-eladásainak csökkenésében szerepet játszik az IBM korábbi ügyfeleinek elpártolása. Az USA több közhivatalában például a bizalmas munkahelyeken dolgozóknak nem adnak Kínában készült komputereket, mert attól tartanak, hogy azokra az összeszereléskor kémprogramot telepítettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!