SG.hu

A WiFi veszélyeire figyelmeztet a VIVAnet

A cég sajtóközleménye szerint realitássá vált az egyik legelterjedtebb védelmi technológiával, a WEP-pel (Wired Equivalent Privacy) védett wifi-hálózatok feltörése. A VIVAnet már csak a biztonságosabb védelmi technológiával is ellátott routereket árusítja, és cserét ajánl azoknak az ügyfeleinek, amelyek bérlik ezeket az eszközöket a társaságtól.

A vezeték nélküli hálózatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nő azoknak a wifi hálózatoknak a száma is, amelyeket lakossági felhasználók üzemeltetnek az otthonaikban. Ez a csökkenő áraknak, és a megosztásra alkalmas sávszélességű ADSL-csomagok terjedésének köszönhető, és természetesen annak is, hogy a wifi elérésre alkalmas routerek egyszerűen kezelhetők. A wifi hálózatok elterjedésével különös jelentősége lett a hálózatok védelmének, ugyanis a nem védett wifi hálózatok igen egyszerűen támadhatók, vagy használhatók illetéktelenül.

A lakosság körében használatos wifi routereket általában kétféle technológia védi a feltörés ellen: a WEP szabvány jelenti az alacsonyabb védelmi fokot, míg a WPA (Wi-Fi Protected Access) ennél már jóval erősebb védelmet nyújt. Az elterjedt routerek egy része még csak a WEP-et támogatja, de az újabbak már mindkét védelmi technológia alkalmazását lehetővé teszik.

Sok felhasználó nem foglalkozott eddig a router védelmi technológiájának kiválasztásával. Most, miután német kutatók demonstrálták, hogy a WEP szabvány egyszerű eszközökkel is percek alatt feltörhető, már nagyobb jelentősége van a választott szabványnak, és a VIVAnet a lehető legnagyobb támogatást kívánja megadni az előfizetőinek, hogy védetté tegyék a routereiket.

"Mi magunk is árusítunk wifi routereket, sőt, bérleti formában is kínáljuk ezeket az eszközöket" - mondta dr. Bödecs Béla, a VIVAnet Kft. ügyvezetője. "Régóta tudtunk a WEP technológia feltörésének elvi lehetőségéről: a hackerek belehallgatnak a levegőben áramló adatforgalomba, ezt speciális adatelemző szoftverekkel elemzik, és így visszafejthetik a titkosításhoz használt jelszavakat. Eddig ehhez legalább egy óra kellett, ami ellen védelmet nyújtott a WEP szabvány is, hiszen a WEP-pel akár ötpercenként megújítható a titkosítási kulcs. Most, hogy a jelszó visszafejtéséhez akár egy perc is elég, lépni kell a védelem oldaláról is, és ezt megtesszük: már csak olyan wifi routereket kínálunk eladásra vagy bérletre, amelyek alkalmazni tudják a magasabb szintű WPA technológiát is. Azoknak a felhasználóknál pedig, akik bérlik tőlünk a routereket, kérésre díjmentesen kicseréljük a csak WEP-et ismerő eszközöket WPA-t is támogató routerekre. Jelenleg nem ismert olyan eljárás, amivel a WPA titkosítás feltörhető lenne."

Dr. Bödecs Béla arra is rámutatott, hogy sokan nincsenek tisztában a hálózat védelmének jelentőségével. "Az otthoni hálózatok feltörése az illegális letöltések miatt lehet különösen veszélyes. Egyrészt maga a tartalom lehet tiltott, másrészt a jogdíjköteles anyagok - filmek, zenék - fizetés nélküli letöltése akár büntethető is. Az illegális letöltések mind megvalósíthatók egy feltört wifi hálózaton keresztül, és az kerül majd bajba, akinél az internetkapcsolat beazonosítható végpontja, vagyis a wifi router van. Ezért az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk az előfizetőink felvilágosítására:ügyfélszolgálatunk tájékoztatást ad arról, hogy mit kell tenni a router védelmének növeléséért, de a honlapunkon is leírjuk, hogy mi a teendő a különböző, nálunk beszerezhető routerekkel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • concrete #2
    kés, wlan, olló, pistike kezében nemvaló ...
  • Vorpal #1
    "Jelenleg nem ismert olyan eljárás, amivel a WPA titkosítás feltörhető lenne."

    Na ezek a megjegyzések az én arcomra mindig olyan furcsa fintort pingálnak.