MTI

Már több mint 2,5 millió eu-s internetes cím van

Több mint 2,5 millió európai választott magának .eu kiterjesztésű internetes címet, azaz domain-nevet az új lehetőség egy évvel ezelőtti bevezetése óta - jelentette be szerdán a brüsszeli EU-bizottság.

A testület illetékes biztosa, az információs társadalom terjesztéséért és a médiaügyekért felelős Viviane Reding elégedetten kommentálta az eredményt, mondván: mindössze egy év alatt a .eu kiterjesztés az európai internetes tér jól ismert elemévé vált. Ez a domain-név tavaly április óta alkalmazható átfogóan (azaz nem pusztán a cégek, intézmények, de a magánszemélyek által is), s egy év alatt a német .de (9,8 millió felhasználó) és a brit .uk (4,9 millió felhasználó) után a harmadik legnépszerűbb kiterjesztéssé vált Európában. Emellett világméretekben is bekerült a leginkább használt 10 közé (a hetedik helyen áll), de még jócskán le van maradva az 50 millió felhasználóval büszkélkedő .com kiterjesztés mögött.

A .eu domain-nevet leginkább Németországban (az összes regisztráció 31 százaléka), Nagy-Britanniában (17 százalék) és Hollandiában (12 százalék) alkalmazzák. Ugyanakkor érdekesség, hogy ezzel párhuzamosan a .de, a .uk és a .nl kiterjesztésű internetes címek használata is bővült(ezek igénylése szintén 5-10 százalékkal nőtt az elmúlt hónapokban), azaz az új európai kiterjesztés nem a régiek kárára terjeszkedik. Ilyen .eu-s domain-nevet végső soron mindenki igényelhet, aki az EU területén él.

Egyébként amikor 2005 decemberben megkezdődött a .eu domain-nevek igénylése, már az első órákban majdnem 100 ezer kérelmet (ebből az első 15 percben 40 ezret) nyújtottak be az illetékes szervezethez, s az igénylések között a "sex.eu" került az első helyre. Ezt követően a hotel.eu következett, majd a travel.eu - ami sokak szerint megerősítette azt a világméretű tendenciát, hogy a világhálón egyre inkább a szórakoztatás és az utazás dominál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandypappa #1
    no comment???????............