Berta Sándor

Megjelent a Firefox 3 harmadik alfaverziója

A Mozilla szakemberei hónapok óta fejlesztik Grand Paradiso kódnéven a Firefox 3.0-s változatát, amelynek immár a harmadik alfaverzió jelent meg.

A legfontosabb újdonságnak - az idén februárban megjelent második alfakiadáshoz hasonlóan - ezúttal is a böngészőmotor továbbfejlesztése számít. Mint ismeretes, a böngészőmotor fejlesztésének célja az volt, hogy a Firefox minden eddiginél kevesebb erőforrással és gyorsabban tudja megjeleníteni a weboldalakat. A harmadik alfaverzió leginkább abban különbözik az elődeitől, hogy támogatja az animált PNG (APNG) formátumot, valamint a clientLeft és clientTop DOM-attribútumokat.

Fontos újítás az offline munkavégzés továbbfejlesztett támogatása. Mindez azt jelenti, hogy az eltárolt adatokat akkor is felhasználhatják a webes alkalmazások, ha a program nem csatlakozik az internetre. A fejlesztők némileg változtattak a böngésző külalakján és a felhasználók az eddiginél több képernyő és nyomtatási felbontás közül választhatnak. A HttpOnly attribútum segítségével az egyes sütiket úgy jelölhetjük meg, hogy azokat csak a szerverek használhassák és a kliensoldali szkriptek ne. Az új verzió egyúttal figyelmeztet akkor is, ha egy oldalról egy másikra irányítják át a böngészőnket vagy ha egy adott honlap újra betöltődik.

Nincs változás ugyanakkor abban, hogy a Firefox 3.0 a grafikus és szöveges elemek teljes feldolgozását a Cairo grafikus könyvtárra bízza. A böngésző támogatja a Web Apps 1.0 API-t, az XML fájlformátumú dokumentumokat már a letöltés közben megnyithatjuk, nem kell megvárnunk a letöltési folyamat végét. Kiemelendő, hogy a második alfaverzióhoz hasonlóan ez a változat sem támogatja a Windows 9X és a Windows Millennium (ME) platformokat, valamint a MacOS X 10.2 verzióját.

A Firefox 3 harmadik alfakiadása már letölthető Windows, MacOS X és Linux alá. A végleges verzió a csúszások miatt várhatóan az idei esztendő harmadik vagy az utolsó negyedévében jelenik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #23
    Thanx.
  • JeD #22
    "A gond az, hogy pl az a java kód ami a beviteli mezőkben szűrhetővé teszi a bevitt karaktereket pl. csak számokat lehessen bevinni az ff alatt nem működik."

    1. javaSCRIPT
    2. Mi az, hogy nem működik? Azt ne mondd, hogy FF nem támogatja az onBlur-t, vagy az onKeyUp-ot?! Beírod azt a kódot, ami "nem működik"?

    Ugye nem NoScript-tel nézted? :)
  • sathinel #21
    Jaja:D már alig ismerek valakit aki nem használna FF-t. Sok ember egyből áttért amint látták valahol működni. Egy két ember, de azoknak nehéz volt elmagyarázni miért is könyebb beszélni Skype-n.
  • Penge4 #20
    "Én eddig Opera párti voltam, de újabban elszúrja a Youtube oldalait, meg sok linkelt videót ... az FF meg nem."

    Innen letöltheted a heti előzeteseket, ha ilyen problémáid adódnak, hogy valami számodra fontos funkció bugos benne: http://my.opera.com/desktopteam/blog/
  • GulaSoft #19
    A gond az, hogy pl az a java kód ami a beviteli mezőkben szűrhetővé teszi a bevitt karaktereket pl. csak számokat lehessen bevinni az ff alatt nem működik. Inkább ezeket az apróságokat kéen javítani nem valami misztikus 3-ast fejleszteni.
    Persze ha azóta ezt kijavították akkor nem szóltam, de akkor írjatok erre egy választ és visszanézek rá egy időnként.
  • Charybdis #18
    És vajon ismered az általad fejlesztett oldal statisztikáit? Mert ha magyar nyelvű oldalt készítesz, és ilyet állítasz akkor kétlem. Ugyanis itthon minden harmadik látogató FF-fel fog érkezni, őket kizárod?
  • bardocz #17
    inkább megvárom míg kijön rendes verzió aztán használom azt addig marad a mostani FF
    a példára meg:az IE kb 3x anyi ideig töltötte az oldalt mint FF szerintem ez is eléggé gáz...
  • Inquisitor #16
    Használható? Hát még béta fázisban sincs. Én mérgemben raktam fel a 2.0.x helyett, amikor az állandóan összef*sta magát egy sima letöltésablaktól is ... Alpha 2 van fent. Nem állítom, hogy túl stabil, valószinüleg a Cairo miatt elszál pár csilivili szénné reklámablakozott trutyi oldalon, de így is párszor fagyott csak ki és akkor is helyreállította az összes ablakot első indítás után jól.
    Én eddig Opera párti voltam, de újabban elszúrja a Youtube oldalait, meg sok linkelt videót ... az FF meg nem.
  • sylverangel #15
    Már az alpha 1 óta gran paradisot használok... És megy rendesen, talán egyszer sem fagyott ki, bár olyan nagy különbségeket nem észlelek a 2.0-hoz képest... :(
  • Gerygrey #14
    Hát igen, itt látszik hogy a szerkesztéssel van baj, mert állítólag (webprogramozó ismerős mondta) a Firefox pontosabban betartja a szabványokat, úgyhogy valószínűleg akkor dolgoztál jól, ha FF-ben jó az oldal (az más kérdés, hogy az IE nagyobb elterjedtsége miatt néha valóban muszáj "gányolni" hogy az a szar is valamelyest normálisan jelenítse meg, mert az átlagnetező nem fog a kedvedért felrakni egy Firefoxot, és az a jó oldal amely figyelembe veszi a célközönség legjellemzőbb paramétereit a böngészőtől a képernyőfelbontáson át a sávszélességig)