Berta Sándor

Nem vehet át belga lapokból híreket a Google News

Egy helyi bíróság jogerős ítélete szerint az amerikai vállalatnak 3,5 millió dolláros kártérítést kell fizetnie belga lapoknak.

Mint ismeretes, korábban a német és francia nyelvű sajtóorgánumok érdekeit Belgiumban képviselő Copiepresse szerzői jogi szervezet beperelte a Google Newst. A belga bíróság elsőfokon a társaságnak adott igazat, így az ítélet értelmében az online kereső hírszolgáltatásában a jövőben már nem idézhetők vagy vehetők át francia nyelvű újságok hírei és cikkei. A bíróság ítéletében azt is kimondta, hogy a Google News belgiumi változatában a francia nyelvű cikkek esetében még csak utalásokat sem szerepeltethet.

A határozat rendkívül súlyos volt, mivel kimondta: amennyiben a 2003 óta elérhető Google News nem tartja be, úgy naponta egymillió eurós kártérítést köteles fizetni. A cég azonban megfellebbezte az elsőfokú döntést. A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést, ami a cikkek és hírek átvételére vonatkozik, azonban a testület csupán 3,5 millió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a vállalatot. A Copiepresse egyébként lehetővé tenné a cikkek közlését a Google számára, ám nem ingyen, és persze a portálnak kellene kezdeményeznie az egyeztetést az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!