Napi Online

Kivonulna a Siemens a legkorruptabb régiókból

A német Siemens AG felülvizsgálja tevékenységét a világnak azokban a régióiban, amelyekben mindennapos dolog a vásárlók megvesztegetése a megrendelések elnyerésének érdekében, és esetleg ki is vonul néhány olyan országból, ahol különösen elterjedt a korrupció - jelentette be a gépipari csoport szóvivője.

Egyelőre csak a lehetséges lépések értékelése tart, összefüggésben azokkal a vizsgálatokkal, amelyek a Siemens távközlési eszközöket gyártó üzletágánál kirobbant megvesztegetési botrány miatt indultak - tette hozzá. A Financial Times által idézett belső források szerint a tervezett kivonulással a hasonló esetek megismétlődésének kockázatát igyekeznének csökkenteni.

A német, a svájci és az olasz hatóságok nagyjából 200 millió euró eltűnésével kapcsolatban vizsgálódnak a Siemensnél tavaly november óta, amit gyaníthatóan kenőpénzalapokba szivattyúztak át a cég érintett üzletágának kasszájából. A társaság saját belső vizsgálata ugyanakkor több mint 420 millió euró gyanús kifizetésre derített fényt, amelyet adómentesen fizethető tanácsadásra költöttek el, s bár ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez az összeg teljes egészében a megvesztegetést finanszírozó alapokba került, egyelőre nem tisztázott, hogy milyen megbízások alapján, kiknek a zsebébe vándorolt a pénz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #8
    Amit felsoroltam az mind állami megrendeléséről/állami tulajdonú cég megrendeléséről szólt.
  • uniu #7
    Nem ez a problema. Hanem az aki ilyen arut is elfogat a beszallitotol.
  • Sliders #6
    A Siemens szerintem az ulragagyi széria. Kész vicc, hogy ők beszélnek itt korrupcióról. Ami szar az szar is marad. Idáig az összes HW-juk ami megfordult a kezemben egyszerűen szar volt.
  • Komolytalan #5
    Ha kivonulnak a korrupt régiókból éhenhalnak.
    Máshol nem lehet ám eljátszani, hogy kettétörős villamos nevét adják az új "papír" ajtómechanikásnak, és ezzel nyernek közbeszerzési tendert. Meg nem tudják eljátszani a postával, hogy olyan bélyegzőgépeket adnak el neki, amelyik egyik APEH csomagot azért nem tudja bélyegezni mert túl vastag, a másikat meg mert túl vékony. Meg nem építhetnek a postának olyan elosztó központot (Budaörs) ahol csak 50%-os teljesítményen mehet a szintén általuk gyártott elosztó gépsor, különben szétrázza az épületet a statikai vizsgálatok alapján. Meg nem tervezhetnek ugyanerre a központra olyan keskeny kaput, amin a postán rendszeresített mercedes kamionok tükrét be kell hajtani _tolatás közben_, különben letörik.
    Szóval a Siemens először próbáljon meg _minőséget_ gyártani, aztán majd megél korrupció nélkül. Ilyen szemeteket amiket most csinál csak úgy tudnak eladni, ha közbeszerzési pályázaton jól megkenik a bírálókat - ahogy eddig is tették.
  • mrzed001 #4
    "Miért nem lehetne az a megodás hogy kirúgják és feljelentik azokat akik korruptak?"
    Kapásból a legjobb üzletkötőiket egytől egyig?

    Ők pedig talán a legjobban tudják, hogy mely országokban korruptak a vásárlók (mondjuk az összes ahol jelen vannak?), hiszen éppen ők korrumpálják (fizetik le) őket (és pont ilyen esetekben érnek el szépszóval luxusprofitot)
  • Atomy #3
    Miért nem lehetne az a megodás hogy kirúgják és feljelentik azokat akik korruptak? Nem maradna egy sem? Nem veszem be hogy tényleg kivonulnak és lemondanak a profitról.
  • szombi #2
    Én is ezt akartam mondani!
  • Petko #1
    kezdhetik magyarországgal