MTI

Fehér foltok a Google Earth képein

Cenzúrázza a Google Earth felvételeit a népszerű internetes szolgáltatás működtetője - a Google ezzel egyes kormányok kérésének tesz eleget, amelyek szerint a nagyfelbontású műholdfelvételek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A Google legutóbb az indiai kormány kérésére tett felismerhetetlenné számos létesítményt - köztük a törvényhozás és az elnöki rezidencia épületét - a Google-Earth képein. A műholdas felvételeket, illetve térképeket kombináló, rendkívül népszerű szolgáltatás 2005-ös indulása után azonnal megindult a vita a Google Earth biztonsági kockázatairól. Számos kormány azonnal követelte, hogy stratégiai fontosságú objektumokról ne közöljenek képeket. A Google rendszerint előbb-utóbb engedett a nyomásnak, s például az Egyesült Államok kormányzati épületei közül csak a leginkább közismertek - többek között a Fehér Ház és a Pentagon - láthatóak a Google Earth képein, de az alelnök székhelye már nem.

Ezzel kapcsolatban gyakran éri a vád a Google-t, hogy túl könnyen beadja a derekát, a legújabb eset ugyanakkor nem támasztja ezt alá, a Spiegel online szerint ugyanis az indai kormány már 2005 októbere óta kéri a Google-t, hogy homályosítsa el az érzékeny objektumokról készült képeket.

Korántsem véletlen egyébként a kormányok aggodalma: a legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraph például januárban megírta, hogy iraki lázadók gyakran a éppen a Google Earth képeit használják a brit támaszpontok elleni támadások előkészítéséhez. A lap tudósítása szerint Bászra környékén egy rajtaütés során számos műholdfelvételt találtak, amelyeket a Google Earth-ről töltöttek le. Ezeken a legérzékenyebb célpontok, például a katonák lakósátrai is be voltak jelölve. Brit tisztek beszámolói szerint az elmúlt hónapokban egyre pontosabbá váltak a lázadók aknatámadásai, és ebben nem elhanyagolható szerepe van a a Google Earth segítségével megszerezhető adatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #4
  jó kis cenzúrázott világ.. Gyorsan megyek én is robbantgatni, amíg még látom a térképen a sulimat, a parlamentet, minden nagyobb házat ieneket... Ja, csak előbb követelem majd a kuglitól h a Mi házunkat vegyék le
 • PíszLávJuniti #3
  célkeresztet rakhattak volna :P
 • csorfab #2
  Hát ezzel csak megkönnyítették a terroristák dolgát: ahol a fehér foltok vannak, oda lőjj
 • Zro #1
  Srácok, talán nem kéne háborúzni
  World peace