MTI

Román Microsoft központot avatott Bill Gates

Bill Gates jelenlétében avatták fel csütörtökön Bukarestben a Microsoft Globális Terméktámogató Központját (GTSC), amely kezdetben nyugat-európai, később viszont a világ távolabbi részén fekvő országokat is kiszolgál majd.

Az eseményen - amelyen részt vett Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök - bemutatták a Windows Vista nevű, legújabb operációs rendszer román nyelvű változatát is. Bill Gates szerint az eddig gyártott operációs rendszerek közül a Vista a legbiztonságosabb, megbízhatósága miatt például korházakban is használható. A Microsoft alapítója dicsérő szavakkal illette a román oktatási rendszer minőségét, és a kiváló román IT-szakértőket. Emlékeztetett: az amerikai vállalat Seattle-i központjában mintegy háromszáz román szakembert foglalkoztatnak.

A Microsoft vezetői nem közöltek adatokat arról, hogy a GTSC létrehozására mennyi pénzt fordítottak, de a román média által idézett szakértők 12 millió euróra becsülik a beruházás értékét. Az eseményen szintén részt vevő Nagy Zsolt, romániai távközlési és informatikai miniszter elmondta: a Microsoftnak szándékában áll fejleszteni a terméktámogató központját, hiszen kezdetben nyugat-európai, később viszont a világ távolabbi részén fekvő országokat is kiszolgál majd. Így a beruházás összértéke a következő négy-öt éven belül eléri majd a 200 millió eurót, az alkalmazottak száma pedig százról ezerre duzzad - mondta Nagy Zsolt.

A miniszter közölte: Románia másik három állammal versengett a központért, végül sikerült meggyőzni a Microsoft vezetőségét, hogy ide telepítse a GTSC-t. Nagy Zsolt nem kívánta elárulni a három ország nevét, csak annyit mondott, hogy a három közül az egyik nem európai állam. Az MTI kérdésére kijelentette: a GTSC lehetséges helyszíneként felmerült országok között nem szerepelt Magyarország. A román IT és kommunikációs ipar a román nemzeti össztermék 4,19 százalékát teszi ki. Hozzátette: ez a legnagyobb növekedést mutató ágazat Romániában, hiszen évente körülbelül 20 százalékkal bővül. Hozzátette: csak a szoftverexport 46 százalékkal nőtt a tavaly 2005-höz képest.

A látványos bővülésben nagy szerepet játszott az - folytatta Nagy -, hogy csak az elmúlt tizenhárom hónapban az általa vezetett minisztérium több világhírű szoftvergyártót is meggyőzött: Romániában hozzák létre újabb fejlesztési vagy terméktámogatási központjaikat. Ezek közé tartozik egyebek között a HP, az Oracle, és a Micrsoft. A miniszter szerint a beruházások hozzájárultak ahhoz, hogy a román IT-szakemberek migrációs rátája öt százalék alá csökkenjen. 2001-ben a külföldön munkát vállalók aránya még majdnem 40 százalék volt.

A Microsoft már tíz éve jelen van Romániában, ennek ellenére Bill Gates először látogatott Bukarestbe. Ebből az alkalomból a román államfő Románia Csillagja Érdemrenddel tüntette ki a világ leggazdagabb emberét. A Microsoft és Románia kapcsolatai szorosak, hiszen 2003-ban például az amerikai óriásvállalat megvásárolta a román GeCAD Software cég által kifejlesztett RAV vírusölő programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!