SG.hu

Informatikai modernizálás a német hadseregben

A Bundeswehr a Siemens és az IBM konzorciumát bízta meg, hogy nem-katonai információs és kommunikációs technikáját modernizálja és mostantól üzemeltesse.

A megállapodás értéke bruttó 7,1 milliárd euró, futamideje 10 év. A HERKULES névre keresztelt projekt keretében a német fegyveres erők számítóközpontjait, szoftvereit és alkalmazásait, PC-it, telefonjait, hang- és adathálózatait a legmodernebb technikai szintre hozzák. A szükséges IT-szolgáltatások nyújtására vegyes vállalatot hoztak létre, melyben az SBS és az IBM egyenrangú partnerként összesen 50,1 %-kal, míg a szövetségi kormány 49,9%-kal részesedik.

A modernizálás keretében a partnerek támogatják a Bundeswehrt a folyamatok megváltoztatásában és a jelenleg használt szoftverek standard szoftverrel való kiváltásában. Emellett közösen létrehoznak egy helpdesket a felhasználók támogatására. Az IBM felelős a számítóközpontok üzemeltetésének modernizálásáért és az alkalmazásokért. Ehhez egyedi és standard (SAP) szoftvereket, a Bundeswehr intranetjén a web-alapú alkalmazásokat, valamint kommunikációs programokat (mint pl. Lotus Notes) kell gondoznia. Ehhez jön még a PKI (Public Key Infrastructure) rendszer az elektronikusan küldött dokumentumok kötelező aláírásának vagy kódolásának megoldására.

A Siemens felelős a decentralizált rendszerek üzemeltetéséért és modernizálásáért több mint 1500 telephelyen Németország-szerte. Többek között mintegy 140 000 PC-ről, 7000 szerverről, 300 000 vezetékes telefonról és15 000 mobiltelefonról van szó, valamint helyi és inter-regionális adat- és hanghálózatok menedzsmentjéről.

A Bundeswehr és az IT-ipar közötti együttműködés jelenleg a legnagyobb PPP-projekt Európában. Ebben a Bundeswehr 2950 munkatársát foglalkoztatják eddigi feladataik további ellátására. Mind az IBM, mind az SBS sok éve partnere már a Bundeswehrnek, akik nemcsak IT- és folyamat-szakértelmüket viszik be a projektbe, hanem számos sikeres hazai és külföldi PPP tapasztalatait is

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #1
    Csak hogy rámutassak a Bundeswehr már eccer megbizta az IBM et
    és az elég effektiven el is intézte a dolgokat,))

    Lehet, hogy egy másik céget kellett volna keresni.D